[ Annons ]

Foto: Bergslagsbild.
Publicerat 1 oktober, 2020

Tusentals sensorer ska göra Örebro universitet till Sveriges smartaste

Akademiska Hus och Örebro universitet vill skapa Sveriges mest digitaliserade och hållbara lärosäte. Därför har man nu utrustat universitetet med över 4 000 sensorer.

Sensorerna mäter bland annat ljus, temperatur, luftfuktighet och rörelse. Anledningen är att man vill använda lokalerna på ett mer hållbart och effektivt sätt, samtidigt som inomhusmiljö och energianvändning förbättras.

– Genom sensorerna kommer vi att få en ökad kunskap om hur våra lokaler används och varför de används som de gör. De kommer även att tydliggöra hur exempelvis coronapandemin påverkar våra lokalbehov och ge oss vägledning i den fortsatta campusutvecklingen. Vi ser allt tydligare att hållbarhetsfrågan handlar om att använda de resurser vi redan har på ett mer effektivt sätt, säger Peter Karlsson, innovationsledare på Akademiska Hus. 

[ Annons ]

De första sensorerna aktiveras under oktober, för att sedan gradvis få sällskap. De är placerade i föreläsningssalar, hörsalar och kontorsrum och mätere rörelse, ljus, temperatur och luftkvalitet.

Sensorerna registrerar varje gång någon går in i ett gemensamt utrymme och räknar på ett ungefär ut hur många som befinner sig i rummet. De kommer dock inte att veta vem som kommer in, om personen varit där förut eller var den kommer ifrån.

– Vi får en uppskattning om hur många som rör sig i lokalerna och deras positioner, vilket är väldigt väsentligt när man arbetar med lokalutveckling. Vi kommer i det här läget inte att driftsätta sensorerna som finns på kontorsrummen, de kommer längre fram, säger Mikael Wetterstrand, projektchef för Örebro Campus Lab vid Örebro universitet.

Data från sensorerna kan sedan kopplas till den digitala tvillingen, som Örebro universitet blev först i Sverige med efter att Akademiska Hus och lärosätet förra sommaren scannade hela Campus Örebro invändigt och utvändigt.

– Tvillingen är en digital kopia där allt från energidata till städscheman kan lagras för att analyseras och visas upp. Man kan också ta en virtuell promenad i universitetets lokaler eller besöka en undervisningslokal innan föreläsningen, berättar Mikael Wetterstrand.

Tvillingen hjälper också till vid underhåll, till exempel om en lampa går sönder kan tvillingen berätta vilken sorts lampa det är och hur man byter ut den. Förhoppningen är att i fastighetsdriften även kunna nyttja AR-teknik för att se till exempel dolda installationer i tvillingen.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]