Foto: Shutterstock
Publicerat 12 september, 2024

Stor ökning av egnahemsägare med ohållbara boendekostnader

Andelen ekonomiskt stressade hushåll har ökat kraftigt de senaste två åren, konstaterar Hyresgästföreningen i ny rapport. Tydligt är att många som bor i egna hem fått det tuffare.

I en enkätundersökning som Indikator Opinion gjort på uppdrag av Hyresgästföreningen framkommer att allt fler hushåll fått ohållbara boendekostnader (det är när över 40 procent av inkomsterna går till bostaden). För de som bor i hyresrätter är det idag 43 procent som har ohållbara boendekostnader, för två år sedan var siffran 29 procent.

Med högre räntor har förstås även hushåll med egna hem sett hur deras privatekonomi gröpts ut. Bland hushållen som äger sitt boende har andelen som fått ohållbara boendekostnader nästan fördubblats, i bostadsrätt en ökning från 13 till 22 procent och bland hushållen i småhus från 9 till 16 procent.

[ Annons ]

”Det var knappt någon 2020 som svarade att de hade boendekostnader som översteg 25 000 kronor. Nu är det en mätbar grupp som har hyror över 15 000 kr i månaden. Bland boende i bostadsrätter och småhus har andelen vuxit från någon enstaka procent till att 20–25 procent betalar mer än 15 000 kronor varje månad i eventuella avgifter och räntor”, skriver Hyresgästföreningen i sin rapport.

Det är inte rimligt att man direkt ska tvingas från sitt hem om man blir arbetslös under en period.

Eftersom de som bor i hyresrätter ofta har sämst marginaler att klara kostnadsökningar slår det hårdast i den gruppen, med ökande ekonomisk stress. I rapporten uppger en tredjedel av hyreshushållen att de måste flytta om de drabbas av arbetslöshet, och var femte hyreshushåll har tvingats låna pengar under det senaste året för att klara löpande utgifter.

– Undersökningen visar tydligt att dagens stödsystem inte är tillräckliga: bostadsbidraget är för lågt, a-kassa och sjukersättning har för låga gränser, samtidigt som konkurrensen om att få en lägenhet med rimlig hyra är för hög. Det är inte rimligt att man direkt ska tvingas från sitt hem om man blir arbetslös under en period, det är ohållbart, säger Martin Hofverberg, chefekonom på Hyresgästföreningen i en kommentar.

Även Riksrevisionen konstaterar som vi skrev i måndags att bostadsbidragen halkat efter och rekommenderar regeringen att de måste följa hyresutvecklingen.  Jörgen Mark-Nielsen, samhällspolitisk chef på Sveriges Allmännytta, anser att bostadsbidragen borde indexeras.

– Bidraget har urholkats i förhållande till kostnaderna och det är klart färre som får bostadsbidrag. Riksrevisionen väcker också frågan om det är bra att förena bostadsstöd och familjestöd i samma förmån eftersom det handlar om två olika syften, säger Jörgen Mark-Nielsen.

Han anser att insatser för att bredda och öka bostadsbidrag är det viktigast instrumenten staten har för att folk med låga inkomster ska kunna bo i bra standard.

– Annars är alternativet social housing, säger Jörgen Mark-Nielsen.

Tilläggsbidraget till bostadsbidraget som började betalas ut i samband med pandemin har därefter förlängts av regeringen ett antal gånger. Senaste beskedet, som tidigare beslutats att gälla till och med december 2024, föreslås förlängas med ett halvår, under tiden januari till och med juni 2025.

– Måste man förlänga det åtta gånger är det en signal att verkligen titta på storleken av grundbidraget, säger Jörgen Mark-Nielsen.

Även Fastighetsägarnas samhällspolitiska chef Martin Lindvall har vid ett flertal tillfällen argumenterat för att han hellre ser att bostadsbidraget görs om i grunden. Han menar att bidraget skulle bli till ett mer ändamålsenligt bostadspolitiskt verktyg om det vore tillgängligt för fler att söka.

Martin Lindvall anser att bidragets storlek, såväl som gränserna för att kunna få det, behöver bli mer följsamma till kostnadsutvecklingen i samhället. En ytterligare åtgärd som han menar behöver komma skyndsamt på plats är de nya inkomstunderlag för bostadsbidrag som regeringen aviserat. Detta för att undanröja riskerna för stora återbetalningskrav.

Vi har ställt frågor till äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje på om regeringen kan tänka sig ytterligare förlängningar av tilläggsbidrag och ett bostadsbidrag som bättre följer hyresutvecklingen. Vi uppdaterar text om vi får svar på dessa frågor.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]