[ Annons ]

Jacob Karlsson, Vd och grundare av K-Fastigheter. Ålder: 33 (fyller 34 i mars 2020). Karriär: Elitidrottare inom långdistanslöpning, studerat finansiell ekonomi, arbetat på bank och grundat K-fastigheter. Bor: Villa i Hässleholm. Foto: André de Loisted
Publicerat 10 mars, 2020

Slutet på en karriär

En motorcykelolycka blev slutet på karriären som elitidrottare. Men där började också en ny. Idag beskriver K-Fastigheters vd Jacob Karlsson sig som en riktig samlare – av bostäder.

Allt började i Hässleholm. En elitidrottare inom långdistanslöpning har precis kvalat in till EM i Göteborg. Året är 2008 och Jacob Karlsson, idag vd för K-Fastigheter, står inför sin största idrottsbedrift någonsin. Bakom honom ligger år av hårt slit för att vässa formen. Han har nyss tecknat sponsorkontrakt i Malmö och springer milen på 28 minuter och 50 sekunder.

[ Annons ]

Men så händer det som inte får hända. En motorcykelolycka resulterar i 13 benfrakturer och en bruten ryggkota. Det innebär slutet för en idrottskarriär som precis tagit fart. Livet som långdistanslöpare är abrupt slut. Kvar finns bara en tom känsla.

– Från en dag till en annan fick jag byta karriär. Jag förlorade inte bara proffskontraktet som jag kämpat för i många år, utan även hela min identitet, säger Jacob Karlsson.

Så här i efterhand säger han att det var det bästa som kunde hända honom.

– Idag vet jag att alla motgångar kan vändas till något positivt.

Olyckan blev början på en ny karriär inom fastighetsbranschen. När han berättar om resan dit låter det som en saga. Bara tolv år efter olyckan har han byggt upp bostads-bolaget K-Fastigheter som idag har ett börsvärde på drygt 5,5 miljarder kronor.

Men låt oss ta det från början.

– Under rehabiliteringen funderade jag på vad jag skulle göra. I uppgivenheten efter skadan googlade jag därför på ”passiv inkomst” och fick tre alternativ. Det handlade om royalty för att skriva böcker, aktier eller fastigheter. Eftersom jag är dyslektiker var det första inget bra alternativ, så jag valde att sikta in mig på de två sistnämnda.

Tillbaka i skolbänken börjar Jacob Karlsson studera finansiell ekonomi och tar så småningom ett bankjobb. Parallellt med studierna och arbetet på banken bestämmer han sig för att renovera bostadsrätter och villor för försäkringspengarna han fått för skadan. Han köper, renoverar och säljer med vinst.

Låghusen med ”villakänsla” är snart klara för inflyttning. Foto: André de Loisted

Men det känns inte rätt i magen. Han vill behålla bostäderna och börjar därför rikta fokus mot att producera flerbostadshus med hyresrätter som han kan fortsätta att förvalta. I karantänen mellan två bankjobb bestämmer han sig för att satsa fullt ut, men inser att han inte kan göra det ensam.

– Jag kom fram till att jag behövde ha en mentor. Någon som kan mycket om fastighetsbranschen och som skulle vara villig att hjälpa mig vidare i mina planer. Hittade jag rätt person kunde jag tänka mig att ge bort halva bolaget i utbyte.

Jag bygger för att behålla och vårda, inte för att sälja.  Jag är väl något av en bostadssamlare.

Regnet öser ner i ett grått Hässleholm. Det är plusgrader och tack vare att det inte är tjäle i marken råder goda omständigheter för de byggnationer som pågår. Längs med vägen ut till K-Fastigheters kontor passerar vi flera områden där bolaget byggt koncepthus som de nu förvaltar. En del är under projektering och snart inflyttningsklara. Jacob Karlsson förklarar att han har ett evighetsperspektiv där han vill samla snarare än att sälja.

– Jag bygger för att behålla och vårda, inte för att sälja. Jag är väl något av en bostadssamlare, säger han med ett varmt skratt.

K-fastigheters huvudkontor är ljust och luftigt. Jacob Karlsson dricker kaffet svart under tiden som han berättar om sin resa som entreprenör. Det är svårt att inte hänföras av hans historier. Särskilt den om hur han kom i kontakt med Erik Selin, grundare av Balder, som idag är styrelseordförande i K-Fastigheter.

– Det var dagen efter Lucia och jag skulle gå och köpa bakisfrukost efter en kvälls festande. På en av löpsedlarna ser jag en lista över Sveriges 100 rikaste. Jag tänkte att där någonstans har jag min mentor, köpte tidningen och gjorde en egen rangordning med de namn som tillhörde personer inom fastighetsbranschen.

Överst på listan fanns alltså fastighetsmiljardären Erik Selin.

– Jag ringde upp receptionen på Balder och frågade efter Erik. Tyvärr fick jag inte prata med honom direkt, men jag skickade iväg ett mejl där jag berättade om mina planer och att jag ville få med mig Erik som mentor. Han bjöd in mig på en lunch och idag är han en av huvudägarna i bolaget, styrelseordförande och en viktig rådgivare och vän.

Löparskorna är alltid med Jacob Karlsson var han än befinner sig. Med avbrott för rehabiliteringstiden efter motorcykelolyckan har han, -sedan han var 14 år gammal, sprungit milen varje dag. Utan undantag. Foto: André de Loisted

K-fastigheter har idag cirka 1 600 hyresrätter i Öresundsregionen och i Västsverige. Husen serietillverkas enligt ett antal prototyper och kan därför hela tiden produkt-utvecklas. Koncepthusen består av en blandning av låghus, lamellhus och punkthus.

– Det är lite som i bilbranschen där man har fem olika modeller som man hela tiden förbättrar och utvecklar. Det gör att vi kan hålla nere produktionskostnaderna, samtidigt som vi testar nytt.

I ett av låghusen som strax är klart för inflytt stryker han varsamt handen över fönsterbrädet i marmor. Det är en hyresbostad som främst ska locka en resursstark målgrupp som antagligen tidigare har bott i villa eller radhus. Här erbjuds de boende en liten gräsplätt utanför enplans-lägenheten, och som ligger intill ett lugnt naturområde.

– Vi bygger långsiktigt i material som ska hålla för framtiden. Här hade vi kunnat sätta in en träskiva istället, men i det långa loppet kommer marmorskivan hålla bättre och det tillför ett estetiskt värde för dem som flyttar in.

Några kvarter bort i ett höghus som förvaltas av K-Fastigheter möts de boende av klassisk musik när de stiger in i trapphuset. En liten högtalare sitter placerad i taket och spelar musiken på låg volym som inte når in till lägenheterna. Den finns där för att skapa en känsla hos hyresrätterna, och så klart är det något som sticker ut.

– Jag är övertygad om att det är de små detaljerna som gör skillnad för hyresgästerna. Att mötas av en trevlig entré gör fastigheten till ett hem att känna sig stolt över, och blir något som du vill visa upp.

– Vi bygger långsiktigt i material som ska hålla för framtiden. Här hade vi kunnat sätta in en träskiva istället, men i det långa loppet kommer marmor-skivan hålla bättre, berättar Jacob Karlsson. Foto: André de Loisted

I K-fastigheter ingår utöver förvaltningsdelen också ett byggbolag samt tillverkning i form av egna fabriker där mycket av byggmaterialet produceras. Målet är att ha kontroll över så mycket som möjligt i tillverkningsprocessen och att kunna bygga billigare, utan att göra avkall på kvaliteten. Idag producerar K-Fastigheter 600 hyresrätter per år. Målet är att den siffran ska öka till cirka 1 000 bostäder per år redan år 2023.

Men i det långsiktiga perspektivet är målet att nå betydligt längre än så.

– Långsiktigt vill vi bli världens största aktör när det kommer till förvaltande utav egna bostäder och konceptuella bostäder. Men det kanske inte blir under min livstid, utan om tio generationer.

K-FASTIGHETER
Börsvärde: 5,8 miljarder.
Medarbetare: 76
Projekt: Just nu 13 projekt i gång, bland annat 103 hyresrätter i Göteborg och lika många i Malmö.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]