[ Annons ]

Hans Stålbrand under invigningen av lekplats en i Tolered. Foto: Niklas Maupoix.
Publicerat 6 november, 2018

Skanska bjuder in till medborgardialog

Skanska genomför en dialogsatsning i Göteborg och låter invånarna vara med att utveckla staden som de själva vill bo i. I pilotprojektet i Tolered blev en kal byggtomt till en lekplats.

När Göteborgs stadskärna byggs ut utvecklar Skanska Nya Hem bostäder på flera platser och bjuder allt oftare in till medborgardialog i ett tidigt skede. På så sätt kan närboende, allmänhet och bostadsköpare få ta del av löpande information, samt möjlighet att komma med synpunkter och förslag.

[ Annons ]

– Vi har ett ansvar att utveckla en hållbar och attraktiv stad där människor vill bo i framtiden. Ingen känner en plats bättre än de som redan bor där, därför vill vi lyssna på dem och göra rätt från början, säger Christina Ingelsten, ansvarig för hållbar bostadsutveckling på Skanska Nya Hem, i en kommentar.

Skanska är den första byggherren att använda en dialogportal på nätet där den intresserade kan lämna in förslag, rösta på andras eller till och med formge platser i ett visuellt kartverktyg.

– Det här är en ny metod som ger ännu större inflytande. Med det digitala verktyget kan vi nå ut till fler som vill påverka och enkelt och systematiskt samla in deras synpunkter. Vi kan kategorisera idéerna, hitta teman som är viktiga för flest och ta in dem i våra beslut. Det blir också lättare att återkoppla till deltagarna genom digitala utskick och respons är en viktig del av dialogen, säger Rikard Gustavsson som är Skanskas projektutvecklare i Tolered, Göteborg.

I Tolered har man genomfört det första testet av dialogportalen där Skanska Nya Hem ville göra en tom yta till en tillgång för de boende i området i väntan på byggstart. Marken blev en lekplats, efter insamlade förslag från de boende i området, med Gungor och grävskopor, gymredskap, basketkorgar och en boulebana.

Medan det traditionellt funnits en rädsla i byggbranschen för att kringboendes åsikter ska blockera byggprocessen tror Christina Ingelsten att dialog vänder synpunkterna till en tillgång.

– När invånarna får insyn och inflytande kan de se fram emot en positiv förändring i närområdet istället för att oroa sig för en stökig byggarbetsplats. Vi tror att alla vinner på dialog: staden, byggaktörerna och invånarna. Det här är ett arbetssätt för framtiden.

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]