Ilija Batljan säljer av 49 procent av SBB:s portfölj inom social infrastruktur för utbildning till amerikanska fondförvaltarbolaget Brookfield. Foto: Erik Cronberg
Publicerat 30 november, 2022

SBB säljer hälften av sina skolhus

SBB har sålt 49 procent av innehavet i utbildningsfastigheter för att få in pengar i den ansträngda kassan. Den stora fondförvaltaren Brookfield blir därmed delägare i många svenska skolfastigheter.

Ilija Batljans SBB står som många andra fastighetsbolag inför stora utmaningar när de gamla billiga lånen, till stor del obligationer, ska förnyas till nya lån. I september i år informerade SBB om att fastigheter för 12 miljarder ska säljas för att förbättra kassaflödet.

Det är i det perspektivet som man får se försäljningen av 49 procent av SBB:s portfölj inom social infrastruktur för utbildning till det stora amerikanska fondförvaltarbolaget Brookfield, som förvaltar över 750 miljarder dollar (7 500 miljarder kronor).

[ Annons ]

Med försäljningen för 9,2 mdkr med tilläggsköpeskillingar om upp till 1,2 mdkr genom kontant betalning kan SBB minska sin belåningsgrad från 46,9 procent till 42,4 procent.

I det nybildade bolaget EduCO kommer SBB samla förskolor, grundskolor, gymnasieskolor och universitet som tillsammans beräknas ha ett värde av 44,9 miljarder kronor. Educos styrelseordförande kommer att vara Ilija Batljan. Jenny Asmundsson, som ingår i SBB:s koncernledning, kommer att vara ansvarig för Educos verksamhet.

Så sent som i i början av året sålde kommunala Sisab sju skolfastigheter i Stockholms stad till SBB. Något som blev omdiskuterat i valrörelsen där den dåvarande oppositionsledaren Karin Wanngård, S, sade till Fastighetstidningen att det i längden blir en dyr affär för skattebetalarna eftersom kommunen inte längre kan kontrollera hyresnivåerna.

Läraren och skoldebattören Marcus Larsson på Tankesmedjan Balans tycker att affären bekräftar vad han länge hävdat. 

– Försäljningen är ett tydligt tecken på att den trend vi länge sett i skolvärlden, att flytta ägandet allt längre bort från det offentliga. Norska Norlandia och Dibber äger våra förskolor, riskkapitalbolag och bolag ägda av före detta politiker våra grundskolor, börsen våra gymnasieskolor och utländska fonder nu våra skolfastigheter. Vi är på väg att bli utbildningsvärldens Kongo där skolverksamheten dräneras på resurser som hamnar hos aktieägare i mångmiljardbolag istället för att användas till lärarlöner. Det borde vara uppenbart även för den mest marknadsvänlige svensk att ingen tjänar på att vara Kongo.

Amanda Welander, analyschef på fastighetskonsultbolaget CBRE, tycker å sin sida att affären är ett styrkebesked för marknaden:

– Det ett väldigt spännande skifte för segmentet i stort i och med att det är en utländsk aktör som köper. En högre andel utländska ägare inom samhällsfastigheter borgar även för bättre likviditet i sektorn. Skolfastigheter är i volym räknat den största fastighetstypen bland samhällsfastigheter, så det är kanske inte så förvånande att det är just skolfastigheter som vi ser utländska ägare komma in i först.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]