[ Annons ]

Publicerat 16 september, 2019

Rejält tapp i bostadsbyggandet – även för hyreslägenheter

Bostadsbyggandet fortsatte att dala även under andra kvartalet, och det gäller även hyresrätter visar siffror från SCB.

Analysföretaget Evidens har studerat bostadsbyggandet den senaste tiden och sammanställningen visar på en tämligen dramatisk nedgång i nyproduktionen av såväl bostads – som hyresrätter. Kvartalsdata från SCB, som justeras med ett glidande medelvärde över fyra kvartal för att fånga trenden i byggandet, visar att nyproduktionen av bostäder faller. Under 2017, det år som redovisar den högsta nivån av antalet påbörjade bostäder, påbörjades cirka 16 000 nya bostäder per kvartal i hela landet. Motsvarande tal för det andra kvartalet 2019 var 11 500 påbörjade bostäder, en minskning med 28 procent,

[ Annons ]

Det kraftigaste fallet är för bostadsrätter där byggtakten gått ned hela 46 procent. För nyproduktionen av hyresrätter är minskningen 26 procent, en nedgång som sker trots ett relativt omfattande byggande med statliga investeringsstöd. Enligt Evidens är fallet i bostadsbyggande unikt eftersom tidigare fall har skett då bostadsefterfrågan minskat på grund av att ekonomin gått in i en lågkonjunktur.

Störst nedgång är det inte överraskande i Stockholmsregionen med minus 40 procent sedan toppen 2017, för bostadsrätter ner med hela 54 procent.

 

 

 

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]