[ Annons ]

Nu planeras en 201 meter hög skyskrapa i Göteborg. Den kommer att bli högsta huset i Norden, elva meter högre än Turning Torso i Malmö.
Publicerat 20 augusti, 2013

Karlavagnstornet – så in i Norden högt

Nu planeras en 201 meter hög skyskrapa i Göteborg. Den kommer att bli högsta huset i Norden, elva meter högre än Turning Torso i Malmö.

Den planerade 60-våningsskyskrapan, kommer att sträcka sig 201 meter mot himlen. Skyskrapan är en del av ett projekt som fått det passande namnet Karlavagnstornet. Det planeras hyresrätter, kontor, handel och service på de nedersta tio våningarna. Allt ovanför blir till cirka 300 bostadsrätter. Budgeten för den totala projektkostnaden ligger på cirka två miljarder kronor och bakom planerna står byggföretaget Sefa.

[ Annons ]

– Det är självklart mycket hedrande att vi på Sefa har haft möjligheten att vara med och utveckla detta prestigefyllda projekt. Jag och min kollega Alban Herlitz har jobbat med projektet under nästan 10 år så det är extra tillfredställande att vi nu kommer igång. Hela företaget känner enorm stolthet och tillförsikt, säger Ola Serneke.

Med anledning av detta omfattande byggprojekt bjuder SEFA nu in till en arkitekttävling. Tävlingsinbjudan har tagits fram av SEFA i samråd med Stadsbyggnadskontoret i Göteborg och Älvstranden Utveckling AB.
– Jag är väldigt nöjd med att det blir en arkitekttävling eftersom vi då kan locka till oss de bästa arkitekterna från hela världen, och tillföra Göteborg arkitektur av internationell klass.

Tävlingen kommer att ledas av Sveriges Arkitekter och Claes Larsson. Tävlingen kommer att delas upp i två steg. Först en prekvalificeringstävling och sedan steg två där 5 arkitektbyråer tas ut för vidare arbete.
– Det är oerhört roligt att det blir en tävling om projektet på just den här platsen. Hela norra älvstranden är ett resultat av en tävling och det är positivt att det nu fortsätter i samma anda, säger Claes Larssson, tävlingsansvarig på Sveriges Arkitekter.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]