[ Annons ]

Premiär för seriestaden Malmö. Serietecknaren Edith S. Ydrefelt. Foto: André de Loisted
Publicerat 29 oktober, 2021

Inrutat BID-arbete ska lyfta Malmö

Nu öppnar Seriestaden Malmö. Här ska man med seriekonstens hjälp skapa en ny bild av staden.

Serieområdet längs med Norra Parkgatan i Malmö ska visa upp mångfalden av serietecknare, illustratörer och urban konst i Malmö. Sammanlagt är det över 20 tecknare som visar upp 30 serier längs stråket. Seriestråket avslutas med en ljusinstallation i lampan vid Möllevångsskolan och ”markytan-konst”, som kommer utvecklas att efter hand.

Serieområdet startade som en idé från bland annat stadens kommunalråd Andreas Schönström (s), som uttryckt en önskan om att sätta Malmö på kartan som just seriestad. Det är en samverkan mellan Fastighetsägare BID Möllevången, BID Sofielund (under samlingsnamnet BID Malmö), stadens Fastighets och gatukontor och mer än tjugo olika kulturaktörer.

[ Annons ]

En av de representerade serietecknarna är Edith S. Ydrefelt som gör humoristiska serier av allt från dåliga ordvitsar och pappa-skämt till sämre ordvitsar och farbror-skämt.

– Jag gör lite slapstick också men det är inte ett medvetet val, jag är bara klumpig, säger hon.

För Edith S. Ydrefelt innebär Seriestad Malmö mer än att enbart nå ut med sina rutor.

– Det är jätteroligt att Malmö är en så bra stad. Tyvärr så händer det också dåliga saker som uppmärksammas. Men det händer så mycket mer som är bra och som förtjänar att lyftas fram. Vi behöver inte alltid fokusera på det negativa, vi får inte glömma allt det bra med Malmö, säger Edith S. Ydrefelt.

Lagom till jullovet kommer projektet locka med en app där besökarna kan följa berättelsen om en serie fantasidjur med Malmökoppling: ”Malmös mystiska djurs liv”. Satsningen på serieområdet pågår till och med februari 2022. 

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]