[ Annons ]

Foto: Shutterstock
Publicerat 13 januari, 2022

Hyresgäster som slarvar med fimpar kan få böter

Från och med årsskiftet riskerar alla som slänger cigarettfimpar, snuspåsar och tuggummin på marken att polisanmälas och bötfällas. Det gäller även hyresgäster som kastar fimpar från balkongen eller utanför porten.

Ett återkommande problem för många fastighetsbolag och ägare är framför allt fimpar som slängs på bostadsområdets mark. Med den nya lagen har de nu större möjligheter att polisanmäla slarviga hyresgäster, som då riskerar att få böta 800 kronor.

– Brottet nedskräpningsförseelse kräver att nedskräpningen sker utomhus på plats dit allmänheten har tillträde eller insyn. Det spelar ingen roll om fastigheten ägs privat eller av det allmänna. Även privat mark dit allmänheten har tillträde, till exempel utanför ett flerbostadshus, omfattas därmed. Bestämmelsen omfattar även en fastighetsägare som skräpar ner på sin tomt dit allmänheten har insyn, säger Johan Kleveland, förbundsjurist på Fastighetsägarna.

[ Annons ]

Fastighetstidningen har frågat ett par fastighetsbolag om de tror att lagen kan vara en hjälp, och ifall de tänker polisanmäla de som slänger fimpar från balkongen eller på bostadsområdet.

– Vi har idag en bra och välfungerande rutin för störningsärenden och lagen kommer att vara ytterligare ett stöd när vi behandlar dessa ärenden. Vi får göra en bedömning när vi har dokumenterade störningsärenden gällande nedskräpning i form av fimpar och sen bestämma huruvida det ska leda till en polisanmälan eller inte. Lagen är så ny ännu att vi behöver se över hur den kan komplettera våra befintliga rutiner och hur vi kan använda oss av den, säger Vivianne Habra, kommunikatör på Signalisten.

Sven Renström, vd på Olof Lindgren, hoppas att lagen ska vara normskapande, så att man inte bara släpper ifrån sig det man vill bli av med.

– Lagen kan därmed påverka beteendet beträffande den mark som vi disponerar. Vår egen strategi kring renhållning är skapa miljörum som är attraktiva för att lämna såväl stort som smått avfall i. En kontinuerlig egen översyn av gårdar enligt ”broken windows” -teorin gör det naturligt för våra hyresgäster att inte skräpa ned, säger han.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]