Anders Joachimsson Foto: HSB
Publicerat 1 februari, 2018

HSB söker fler hyresrätter

HSB Stockholm inser allt mer att många av deras medlemmar, inte minst de yngre, är mer intresserade av hyresrätter än bostadsrätter. Nu öronmärks en del av enrumslägenheterna till unga, och i vår bygger föreningen det första egna hyreshuset.

Medlemsundersökningar som HSB Stockholm gjort visar att många av medlemmarna bosparar i första hand för att få tillgång till någon av föreningens hyreslägenheter i Stockholm – idag är det totalt 3 700.

[ Annons ]

– Det kanske inte är så förvånande. Förr kunde man bospara sig till en bostadsrättslägenhet, men med de priser som nu råder är det svårt, säger Anders Joachimsson, affärsområdeschef på HSB Stockholm.

Den insikten gör också att HSB Stockholm vill förvärva fler hyresfastigheter, senaste köpet var en fastighet med 57 lägenheter i Årsta som togs över av Riksbyggen.

– Marknadsläget får styra tillväxttakten. Vi är en långsiktig ägare som ska nettoväxa över tid, säger Anders Joachimsson.

Ambitionen är att tillföra 200 nya hyreslägenheter varje år och efterfrågan har också lett till att HSB Stockholm för första gången beslutat att bygga en egen hyresrättsfastighet, det rör sig om en förtätning i Traneberg med 37 lägenheter. Byggstart i vår.

För att öka chansen för fler unga bosparare (18-25 år) att få förtur öronmärker HSB Stockholm tio procent av sina enrumslägenheter till den gruppen. De lägenheterna får hyras i maximalt fyra år. Samtidigt behåller den som flyttar ut sina bosparpoäng.

Nu kommer den förändringen inte innebära att det blir så många unga i kön som får en lägenhet. HSB Stockholm har 1 200 ettor, om tio procent går till ungdomsgruppen och det frigörs mellan 5 till 10 procent lägenheter per år innebär det att 6 till 12 lägenheter kan förmedlas varje år.

För att få en hyreslägenhet i Stockholm krävs att man bosparat i HSB under rätt lång tid och då samlat bosparpoäng. Varje 100 kronor som sparas per månad ger en bosparpoäng, det går maximalt att få fem bosparpoäng per månad vilket då kräver att spararen kan lägga undan 6 000 kronor per år. Hur många bosparpoäng som krävs för att få hyra en ledig lägenhet varierar stort beroende på område, fastighetens läge och typ av lägenhet. Några av de mer attraktiva lägenheter som förmedlats den senaste tiden har gått till medlemmar med mellan 900 till 1200 poäng vilket då motsvarar kötider på 15 till 20 år.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]