[ Annons ]

Foto: Mostphotos
Publicerat 30 april, 2021

Helgtankar: Om strumpflickare och liveshopping

Idag handlar det om moderna saker som liveshopping. Därför gästspelar historikerna Christopher O’Regan och Håkan Forsell i redaktörens helgtankar

Idag ska vi prata om liveshopping som spås bli nästa stora trend. Du läser Susanna Skölds utmärkta reportage här. Kanske ett sätt att rädda för den fysiska handeln att möta nya beteendemönster. För det börjar onekligen bli akut. I veckan kom också en rapport från Fastighetsägarna Stockholm om nya sätt att skapa levande bottenvåningar.

Som inbiten storstadsromantiker känner jag mig vilsen och orolig. Vad återstår av stadens väsen utan butiker och handel? För att få perspektiv ringer jag jourhavande historiker. En nödvändig tjänst tycker jag, men som undermålig digitalisering ännu inte lyckats lösa. Efter lite klassiskt telefonerande visar det sig dock att både professorn och urbanhistorikern Håkan Forsell, som gör den utmärkta podcasten Staden, samt populärhistorikern Christopher O’Regan, känd från både tv och populära stadsvandringar i Stockholm, är redo att bistå med kort varsel.

[ Annons ]

Håkan Forsell målar upp de stora dragen och konstaterar att det inte är den första urbana krisen i världshistorien. Han talar om cityomvandlingen på 60-talet. Men jag vill få historiens vingslag att flaxa på riktigt – så vi dyker ner i romarrikets fall.

– Sönderfallet fick allvarliga konsekvenser för hela Västeuropa. När romarna drar sig tillbaka, och de stora folkvandringarna börjar, så blir bara grunderna av städerna kvar. Stora regioner i Italien och Frankrike ruraliseras. En stad som Trier i västra Tyskland får inte tillbaks samma befolkningstal förrän den industrialiseras i början av 1800-talet.

Så slutsatsen är alltså att vi står inför en upprepning av romarrikets fall och därefter digerdöd?

Håkan Forsell skrattar. Som historiker är det såklart inte hans uppgift att spå i framtiden. Men han konstaterar att vi länge trott att utvecklingslinjerna globalisering, digitalisering och urbanisering hängt samman och drivit på utvecklingen. Men nu har det visat sig att urbaniseringen hänger lite löst från de andra två. Var vi hamnar får vi se.

Christopher O’Regan är bekymrad. Inte bara för att smittskyddregler satt stopp för hans välbesökta guidningar till 1700-talets Stockholm.

– Butiksdöden har varit påtaglig under corona här i Gamla Stan där jag bor. Och resultatet av de stora köpladorna, som lagt sig som en boaorm runt stadskärnorna och sakta sugit märgen ur dem, har jag sett när jag varit runt och föreläst i städer som Motala, Bollnäs och Kristinehamn.

Ett historiskt skifte tror han. Själva anledningen till de flesta städers existens är att man någon gång bestämt sig för att bedriva handel på platsen.

Man kan över telefon höra hur Christopher O’Regan gör en tidsresa till när de första köpmännen kliver i land på näset mellan Mälaren och Saltsjön. Plötsligt vimlar hans beskrivning av tullmän, byggande av stadsmurar, handelsbodar och krogar.

– I varenda fastighet i stadskärnan så bedrevs det kommers.

Håkan Forsell gör samma koppling och menar att det är omöjligt att tänka sig en stad utan handel och marknader. Dock inte alltid på samma sätt som nu.

– Man handlade från gatan, från bodar och från fönster. Den stora förändringen kom i modern tid när man började bygga i stål och glas, vilket gör att man får stora skyltfönster och man behöver inte gå in för att se utbudet.

Men under 60- och 70-tal slogs stadskärnorna i mångt och mycket sönder av bilism och modernism. Även om viss återhämtning skedde så är det en utveckling med växande extern handel som nästan sömlöst vävts samman med ökande e-handel.

– Hela idén att städer är en plats där man kan se vad man handlar och drömma om vad man kan köpa är hotad när hela konsumtionen flyttar in i våra datorer, säger Håkan Forsell.

Vi talar om möjligheten att ändå behålla idén om staden som ett skyltfönster. Butiker kan bli showrooms, liveshopping kan bli ett verktyg för att motivera den fysiska butiken. Men frågan är om det räcker. Pandemin har varit en evolutionär steroid, och vi kommer att ha svårt att backa, konstaterar Håkan Forsell.

– Hela digitaliseringen har ju fått en enorm boost. Jag pratade med en ingenjör som sa att det som annars tagit åtta år nu hänt på bara ett år.

Jag vill veta om vi kan lära oss något från exempelvis de medeltida städer som så småningom började växa fram i romarrikets spillror?

– En sak är att det länge inte var rena butiker som man handlade i. Istället var det marknader en viss veckodag för en viss typ av varor. Där fanns det ett nära utbyte med den omkringliggande landsbygden. Den formen av livsstilshandel utifrån ett ekologiskt tänk är något jag tror att vi kan få se mer av i modern tappning när pandemin släpper.

Christopher O’Regan är övertygad om att vi vill dit. Frågan är om vi kan.

– Vi törstar efter småskaligheten, men vi vet inte hur vi ska komma dit. Det är inte bara tjänsterna i sig som behövs, utan mötena som uppstår när de verkar i bottenvåningarna, säger Christopher O’Regan. Han fortsätter:

– Men vi har valt de här själva. Såklart jag köper dojjorna både billigare och enklare på nätet. Men det kommer att stå oss dyrt. Nu upptäcker vi att butikshandeln hade så mycket mer betydelse än bara tjänsterna och varorna vi köpte. Jag tror att en människa från 1700-talet skulle förundras över att de upptäckte att vi slå igen alla ställen där vi kan ha vardagliga möten och samtal.

Men i 1700-talets stad var det inte bara i handelsboden som stadslivet tog plats. Där fanns också småskalig service öppen ut mot gatan i bottenvåningarna.

– I och med industrialiseringen började man bygga en stad där det småskaliga sakta försvann.

Du behövde inte längre gå till en strumpflickare för att få strumporna lagade, utan köpte nya på varuhuset, säger Christopher O’Regan.

Jag påminner om Sneakerstvätten som nyligen öppnade i Hornstull. Egentligen bara en skomakare-light i modern omstöpning. Men kanske har vi vår strumpflickare åter ändå? Och tänk möjligheterna när du kan se dina gympadojjor tvättas, eller strumporna stoppas i livesändning! Både Christopher O’Regan och Håkan Forsell tror att det finns möjligheter att slå mynt av hållbarhetstrenden och hitta nya sätt för småskalig service att gjuta nytt liv i stadsrummet.

Eller så blir det romarrikets fall 2.0 ändå. Något att tänka på framför flammorna (alltså den digitala majbrasan) ikväll.

Erik Hörnkvist, redaktionschef

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]