Före: I huset på Torsgatan 26 i Stockholm låg tidigare huvudkontoret för såväl Stockholm Vattenledningsverk som Stockholm Gas. Efter: Till sommaren är den första etappen av Castellums projekt färdigställt. Största hyresgäst blir coworkingaktören United Spaces.
Publicerat 6 maj, 2020

Gamla kontorslokaler får nytt liv

Fastigheten på Torsgatan har använts som kontor, verkstad, bostäder – och filminspelningar. Nu görs Stockholm Vattens gamla huvudkontor om till moderna coworkinglokaler.

Huset på Torsgatan invid järnvägen är ett känt landmärke för alla som kommer med tåg norrifrån till Stockholm.

– Vi köpte huset 2016 och tog över det året efter, säger Ola Mortensen som är projektledare på Castellum som äger fastigheten. Visionen för den över hundra år gamla fastigheten är att den ska fyllas med attraktiva kontorsplatser. Coworkingaktören United Spaces har hyrt cirka 4 000 kvadratmeter av totalt 11 000 uthyrningsbar yta.

[ Annons ]

Cristoffer Clevhammar på Adero som är projektledare för ventilation berättar att coworkinglösningen kräver viss anpassning.

– När United Spaces kommer in tillkommer också ett visst behov av flexibilitet, att exempelvis göra om kontorsrum till mötesrum. Vi ska inte låsa oss till en enda möjlighet, säger han.

Men trots det är skillnaderna från andra fastighetsprojekt inte himmelsvid.

– Visst är det coworking, men det kommer ändå te sig ungefär på samma sätt som andra kontorslokaler. Vissa rum kommer vara mötesrum, andra enskilda kontor och vissa kommer fungera som lounger. Annars är det som ett traditionellt kontor när det gäller installationer, säger Johan Parmborg som är installationssamordnande.

I och med att det är en antikvarisk byggnad får vi inte göra vad som helst. Vi får anpassa installationer efter det.

Då har byggnadens ålder och status varit en större utmaning.

– I och med att det är en antikvarisk byggnad får vi inte göra vad som helst heller. Vi får anpassa installationer efter det, säger Ola Mortensen och fortsätter:

– Vi har haft med antikvarie under hela projektet. En del rum har högsta klassning. Där får vi bara återskapa allt som det såg ut.

Huset byggdes 1903–1906 till Stockholms Vattenledningsverk och Stockholms Gasverk. Arkitekt var Ferdinand Boberg. Här fanns förutom huvudkontor för bolagen också verkstäder och personalbostäder. I verkstäderna tillverkades exempelvis gaspolletter. Sedan tog Stockholm Vatten över hela huset och gjorde genom åren flera renoveringar, den senaste på 1980-talet. Nu tar man bort undertak och byter ytskikt.

– Vi gör egentligen ett helt nytt hus, och behåller skalet, säger Ola Mortensen.

Huset är ”grönklassat”, vilket är den näst högsta klassificeringen enligt Stadsmuseet. Det innebär att bygglov blir en lång och komplex process. Helt går det heller inte att göra som man vill när man har med skyddade fastigheter att göra.

– Det är klart det är en utmaning, fyller Ola Mortensen i.

– Men det är också en charm med sådana här äldre byggnader.

– Källaren har en meter tjocka väggar, de går inte att bygga om hur som helst. Fläktrum har fått anpassa sig till det. Samma sak med vindarna, säger Christofer Clevhammar.

Att nya ventilationer inte får dras hur som helst innebär att lokalernas användningsområden får anpassa sig.

Att nya ventilationer inte får dras hur som helst innebär att lokalernas användningsområden får anpassa sig.

– I vissa rum ansluter vi våra installationer på det som är befintligt från byggåret. Det begränsar hur många som kan sitta och arbeta i de rummen, säger Christofer Clevhammar.

– Det har varit vissa utmaningar, men så är det ju alltid med äldre fastigheter. Det är roligt att arbeta med ett så unikt hus, sammanfattar han.

Riktigt hur unik fastigheten är förstår man när man går runt i huset. Det gamla överingenjörsrummet tillhör de högst klassade. Där får inga nya installationer tillkomma. Galler för ventilerna har återskapats precis som de såg ut när huset var nytt. Här bjuder huset på ytterligare en överraskning. På ett kassaskåp står det ”Franz Jäger” och det var mycket riktigt här som den första filmen om Jönssonligan spelades in 1981. Rummet ser likadant ut idag som när det fungerade som skurken Wall-Enbergs kontor som Sickan och de andra försökte komma åt.

Huset byggs om i två etapper. Sittande hyresgäster fick först flytta över till det som nu är etapp två. Den första delen blir klar till sommaren och den andra etappen i höst.

Vid sidan av kontor ska det också bli en restaurang. (Tidigare låg restaurang Torshof i fastigheten.) Just nu är ungefär 70 procent av kontorsytan uthyrd.

– Vi håller på för fullt nu att sätta de sista 30, säger Ola Mortensen.

Vi går genom korridorerna där det sista arbetet läggs vid golv och väggar.

– Vi har väldigt rymliga rum med högt i tak. Där har vi lagt synliga installationer, satt akustikmattor i taket, säger Cristoffer Clevhammar och fortsätter.

– Det blir väldigt snyggt. Jag har ändå hållit på med ventilationer i tjugo år och tycker det här blir riktigt bra.

Tips från Castellum vid installationer i gamla fastigheter

• Involvera kommande hyresgäster i projektet så fort som möjligt.

• Ha en tät dialog med antikvarie så att det som planeras verkligen går att genomföra

• Använd höjden som finns i gamla hus. Det blir snyggt med synliga installationer. Takstuckaturer och återställda hålkäl ger karaktär åt lokalerna.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]