[ Annons ]

Foto Björn: Leijon
Publicerat 21 september, 2018

Ett ben i varje läger

I politiken lärde sig Kristina Alvendal att medla och hon fick inblick i fastighetsfrågor. Nu är uppdraget att föra samman politik med fastighetsägare i utbyggnaden av kontor och bostäder i Värtahamnen.

Vilket proffs, säger fotografen Björn, efter att vi träffat Kristina Alvendal. Han är nöjd med att hon varit så samarbetsvillig under fotograferingen och utan tvekan klivit runt bland vassa stenblock i Värtahamnens råa miljö. Dessutom under en av de hetaste dagarna i år.

[ Annons ]

Kanske är det åren inom politiken som lärt henne vikten av pr och marknadsföring. Undertecknad, som var lokalreporter på en tidning i Stockholm för tio år sedan, minns att stadsbyggnads- och fastighetsborgarrådet Alvendal alltid var tillgänglig för en kommentar, och nästan alltid med en positiv inställning även om det var kritiska frågor som skulle ställas. Många av hennes partikollegor på Stadshuset och i Landstingshuset var definitivt inte lika tillmötesgående.

Fast politiken har Kristina Alvendal lämnat bakom sig. Hon är till och med lite osäker om medlemsavgiften till Moderaterna blev inbetalad i år.

– Jag blev tillfrågad om jag ville kandidera till riksdagen inför valet och jag förklarade att jag inte är intresserad. Det jag gör nu är något av det roligaste jag gjort och extra kul är att jag som borgarråd var med när vi satte visionen för Värtahamnen. Nu får jag vara med och förverkliga det, säger Kristina Alvendal och strålar i kapp med solen.


Kristina Alvendal

Ålder: 46 år.
Titel: Vd för Alvendal AB och Samordnare för Stadsutvecklarna i Värtahamnen AB.
Karriär: Juristutbildning. Pr- och kommunikationskonsult på Kreab. Stadsbyggnads- och fastighetsborgarråd (M) i Stockholms kommun, vd Airport City Stockholm, egen konsult.
Bor: Uppvuxen i Mälarhöjden, bor nu i Stockholm city.
Familj: Fredric Guillaume, barnen Lea, 6 år och Theo 10 år.

Värtan är också hennes nya hamn. Vid färjeterminalen och fram till Frihamnen ska det fram till 2024 byggas kontor för 10 000 anställda och 2 400 bostäder. Det är sex olika byggherrar som ska samköras tillsammans med exploateringskontoret i Stockholms stad. Kanske var det inte en slump att uppdraget att leda arbetet med utvecklingen och marknadsföringen av den nya stadsdelen hamnade hos Kristina Alvendal med erfarenhet i båda lägren.

Det var Bonniers Fastigheter som drog in henne i projektet. För dem är det oerhört viktigt att området blir attraktivt eftersom man sitter med 70 000 kvadratmeter bta för såväl kontor och handel. Bonnier Fastigheter ska även bygga det 26 våningar höga Pirhuset, märkesbyggnad för området.

En stor del av hennes arbete säger Kristina Alvendal är att lyssna och få bolagen att gå i samma riktning. Lite som en medlarroll.

– I komplexa samarbeten med många parter är utmaningen att hitta de minsta gemensamma nämnarna men samtidigt inte glömma bort vart man ska någonstans. Det kan ju vara lätt, såväl inom politiken som i näringslivet, att ta bort allt viktigt för att vara överens, och så blir det inget kvar av värde på slutet.

En intressant reflektion som Kristina Alvendal gjort när politiker och representanter från fastighetsbolag samtalar är att de två världarna inte alltid förstår varandra.

– Vi sitter på ett möte och efteråt är mina kollegor frustrerade över att de inte fått gehör av politikerna. Själv har jag en helt annan bild, jag ser att vi redan är hemma i projektet. Det är för att man använder olika språk. Kanske är jag mer tolk än medlare, säger Kristina Alvendal och skrattar.

Än så länge bara grushögar men här i Värtahamnen ska det byggas kontor och bostäder. Foto: Björn Leijon

Egentligen hade hon i sin ungdom tänkt sig att bli jurist. Hon var klar med juristutbildningen och en dag på väg att få jobb på en advokatbyrå i Stockholm.

– När vi sitter där och det i princip är klart att jag ska börja säger han som intervjuar mig: ”Kristina, vi ser fram emot att du ska börja här, men du ska veta att du får jobba häcken av dig i tio år och det för en dålig lön”. Det hade jag ingen lust med och så var juristkarriären över för min del.

Istället är det intresset för samhällsbyggnad som tar över och leder henne vidare först till politikens korridorer och därefter jobbet som vd för Airport City Stockholm som hon lämnade december 2014. Numera är Kristina Alvendal egen konsult i egen firma
med kontoret i väskan som hon bär på.

Har det aldrig lockat dig att starta ett eget fastighetsbolag?

– Jo, visst har de tankarna dykt upp lite då och då när man sett fastighetsvärden stiga upp i skyn. Och varje gång har jag tyckt att är så dyrt och försent att hoppa på tåget.

Utmaningen är att hitta de minsta gemensamma nämnarna men samtidigt inte glömma bort vart man ska någonstans. Foto: Björn Leijon.

 

Favoriten:
Personlig tränare

–  Jag har tränat så länge jag kan minnas. Började med SOL-flickorna och dans hos Lasse Kühler.
Sedan 2010 är det träning på SATS Zenit med PT Rebecka Åkerdahl.
– Det är en viktig del i mitt liv för att må bra. Att vara stark fysiskt stärker också psyket och gör det möjligt att hålla ett högt tempo, säger Kristina Alvendal.

Under åren hon arbetat inom fastighetssektorn, och det rätt många nu, har hon sett hur mycket som förändrats i synen på fastighetsägande.

– Förr talade man sällan om människorna som ska arbeta och bo i husen. Den vanligaste frågan man fick höra när ämnet inre och yttre miljö kom upp i ett projekt var: ”Vem ska betala för lull-lullet”. Nu hittar man inte någon som inte inser vikten av trivsel och service; att det finns kollektivtrafik och att man skapar relationer till det som är utanför huset. Nu kan man också leda i bevis att ”lull-lullet” också ökar värdet på fastigheterna, konstaterar Kristina Alvendal.

Det som ska locka hyresgästerna till Värtahamnen är förstås läget vid vattnet mitt emot Lidingö, och så bristen på bra kontorslokaler i huvudstaden. Kristina Alvendal konstaterar att staden haft lite väl mycket fokus på att bygga bostäder och då har arbetsplatser hamnat i skuggan, vilket lett underskott i kontor och höga kontorshyror.

Bostäder blir det också i Värtahamnen och den dyra marken gör att det är mest bostadsrätter där elva utvecklingsbolag är med och slåss om byggrätterna. Sedan får förstås framtiden utvisa om marknaden kan svälja fler exklusiva lägenheter. Själv anser Kristina Alvendal att det borde vara fler hyresrätter. Fast riktigt så lät det inte 2007 när hon som borgarråd tog beslut om att ombilda ännu mer av kommunens allmännytta. Något som gjort tidigare hyresgäster, framför allt i innerstan, till miljonärer.

– Visst, det har varit en osannolik värdeförändring och så här med facit i hand var det säkert saker vi kunde ha gjort annorlunda. Men jag anser fortfarande att det var helt rätt som politisk idé eftersom vi ville ha mer blandade upplåtelseformer. Vad gäller prissättningen kunde vi inte göra på annat sätt eftersom det bara fanns en köpare och då går det inte att ha en budgivning, och regelverket var att sälja till hyresgästerna.

Kontoret har hon alltid med sig. Foto: Björn Leijon.

Politiken lockar henne som sagt inte längre, och man förstår att det var en miljö som hon till sist inte trivdes i.

– Ärligt talat är jag ingen stridis. Ibland kan man tro att det räcker att göra ett bra jobb, men så är det inte inom politiken, där det andra faktorer som avgör; vilka nätverk och lojaliteter du har byggt upp och så vidare. Saken är ju den att alla i ditt eget parti vill ha ditt jobb. Till slut, säger Kristina Alvendal, vet man inte vem som är ens vänner och vilka som kommer att sticka kniven i ryggen på dig.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]