[ Annons ]

Patrik Åhnberg, stadsdelsdirektör, och Carl Strufve, Nordenchef hos Grosvenor. Foto: Melker Dahlstrand
Publicerat 1 september, 2021

En nystart för Skärholmen

Evenemanget Grow’in Skärholmen handlar både om stadsdelens utvecklingspotential och om att få bort fördomar. Initiativtagarna hoppas att det ska leda till ett långsiktigt förändringsarbete.

Den 16 september inleds Grow’in Skärholmen och torget vid Spegeldammen blir en plats för seminarier, möten och aktiviteter. Initiativtagare är Skärholmens stadsdelsförvaltning och företaget Grosvenor. Flera företag och organisationer medverkar, bland andra amerikanska Plug and Play. Evenemanget har flera teman, till exempel framtidens Skärholmen. Stadsdelsdirektör Patrik Åhnberg förklarar att projektet är viktigt, inte minst med tanke på stadsdelens rykte.

– Namnet används i negativa sammanhang. En sak vi reagerar på är att när något händer kan det skrivas om en skjutning i Skärholmen. Men skjutningen har varit någon annanstans, kanske i Huddinge. Vi vill berätta om Skärholmens utvecklingspotential. Det byggs en himla massa, så kommer förbifart Stockholm och nya spårvägen. Skärholmen blir en knutpunkt och hamnar i ett annat läge, det behöver vi berätta om, säger Patrik Åhnberg.  

[ Annons ]

Trygghet finns med som ett tema under Grow’in Skärholmen och ämnet är inget nytt i området. Sedan länge arbetar den ideella föreningen Skärholmens Fastighetsägare med frågan.

– Det finns utmaningar och problem som kan bli bättre, men så ser det ut i hela Storstockholm. Problemen är inte unika för Skärholmen, vad som är unikt för Skärholmen är de möjligheter som finns, säger Carl Strufve, Nordenchef hos Grosvenor.

För drygt sex år sedan förvärvade Grosvenor Skärholmens centrum. Enligt Carl Strufve finns det stor potential.

– Skärholmen har ett ursprung av att vara en stadskärna och kommer än mer i framtiden bli södra Stockholms stadskärna, det ger oss en möjlighet att utveckla det på en mängd olika sätt, säger Carl Strufve.

Redan nu pågår arbetet med den utvecklingen. Butikslokaler har blivit kontor och lokaler för service, till exempel en vårdcentral.

– Det finns bostäder och handel, men det saknas arbetsplatser för att det ska bli en fullvärdig stadskärna. Man vill ha så många funktioner som möjligt för att ge stadskärnan näring, säger Carl Strufve.

– Att det saknas arbetsplatser kan ha att göra med Skärholmens rykte. Men det beror på flera saker, som hur vi har bedrivit stadsutveckling. Skärholmen har kanske aldrig pratat om behovet av arbetsplatser. Det behöver vi göra nu, säger Patrik Åhnberg.

Grow’in Skärholmen pågår i drygt två veckor och initiativtagarna är hoppfulla.  

– Vi vill ha ett samtal nu om hur vi ska utveckla Skärholmen. Det här är en bra plattform för samtal om hur vi ska nå vår del av Stockholms stads vision för år 2040, säger Patrik Åhnberg.

– Grow’in kommer att skapa många positiva effekter på både kort och lång sikt. Förhoppningen är att detta kan vara ett återkommande event som riktar sig både mot allmänheten och näringslivet. Tillsammans kan vi motverka den felaktiga bild som finns och accelerera den förändringsprocess som är startad och möjliggörs av de stora investeringar som görs i regionen, säger Carl Strufve.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]