[ Annons ]

Foto: Wikimedia.
Publicerat 20 juni, 2017

Dubbelt så dyra detaljplaner i Göteborg som i Stockholm

Enligt en undersökning från Västsvenska Handelskammaren är det nästan dubbelt så dyrt att få fram en bostad i detaljplan i Göteborg i jämförelse med vad det kostar i Stockholm.

28 000 kronor. Så mycket får du betala för att få fram en bostad i detaljplan i Göteborg. Det är nästan dubbelt så dyrt som i Stockholm där det kostar 17 000 kronor. Motsvarande kostnad i Malmö är 15 000 kronor. Det visar rapporten Processen som tagits fram av WSP.

[ Annons ]

Att det är så pass mycket dyrare i Göteborg menar Västsvenska handelskammaren riskerar att hindra tillväxten i staden.

– Det är förstås oacceptabelt och ett hinder för tillväxt. Behoven av både bostäder och kontor är jättestora och investeringsviljan är hög. Det gäller att ta till vara den, säger Johan Trouvé, vd på Västsvenska Handelskammaren, i ett pressmeddelnade.

Enligt rapporten har dessutom Göteborg den högsta andelen överklaganden, 43 procent, vilket kan jämföras med Malmös 14 procent och Stockholms 39 procent. För att möjliggöra för en snabbare och mer effektiv planprocess ser Gunilla Grahn Hinnfors, ansvarig för stadsutvecklingsfrågor på Handelskammaren, att en rad åtgärder skulle behövas.

– Det första är tidsatta mål och verklig samverkan mellan förvaltningarna och mellan staden och byggaktörerna. Sen behöver vi minska detaljstyrningen och frigöra resurser till att jobba mer med översiktsplanering och samordning med statliga myndigheter som Länsstyrelsen och Trafikverket, säger hon och fortsätter:

– Och sist men inte minst, inför allmän initiativrätt och låt byggaktörerna själva rita detaljplaner som sedan behandlas av byggnadsnämnden. Då sätter det offentliga mer sätta ramarna för byggandet och lämnar själva utformningen till aktörerna.

Här kan du läsa hela rapporten.

Grafik: Västsvenska handelskammaren.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]