S har öppnat upp för att hos EU få undantag för statsstöd till allmännyttan. V stöder ett sådant initiativ, MP till viss del. C är principiellt emot, men stänger inte helt dörren.
Ursula von der Leyen, Europeiska kommissionens ordförande som i går tillträdde för en ny mandatperiod, har adresserat att EU under denna mandatperiod ska rikta in sig på att hitta lösningar så att bostäder blir mer ”affordable” – alltså mer överkomliga för bostadssökanden utan en fet plånbok. Det uppdraget får den nya bostadskommissionären, dansken Dan Jørgensen.
Här nämns bland annat att det kan vara dags att göra ändringar i EU:s policyer och förordningar för att låsa upp lösningar. Det har av Johan Danielsson, EU-parlamentariker för Socialdemokraterna, tolkats som att det nu är läge att öppna upp för ändringar i EU:s regelverk så att Sverige själva kan bestämma hur man vill rikta sina olika stöd.
”Det är viktigt att vi griper det tillfället, så vi inte återigen riskerar att få en reform där man enbart tittar på hur man kan underlätta för den kontinentala modellen med social housing. Utan att det faktiskt också skapar ett utrymme för den typ av bostadsmodell som vi har valt att ha i Sverige”, sade han till tidningen Altinget för en tid sedan.
Även i en debattartikel i Dagens Samhälle skriver Johan Danielsson och S bostadspolitiska talesperson Jennie Nilsson om att ta upp kampen för att Sveriges allmännyttiga bostadsmodell ska undantas från EU:s regler.
En sådan reform skulle i så fall kunna bli ett avsteg från Lagstiftning om allmännyttan kallad Allbolagen som trädde i kraft 2011. I den stipuleras att allmännyttan och de privata bolagen ska verka på samma affärsmässiga marknad. Kort efter Socialdemokraternas utspel kom även reaktioner från såväl Allmännyttan och Fastighetsägarna som anser att ändringar si statstödsreglerna snedvrider marknaden.
Det många inom bostadssektorn nu frågar sig är hur denna fråga, som Socialdemokraterna lyft, kan landa i ett eventuellt framtida rödgrönt styre. Det är långt till valet men när partiledaren Muharrem Demirok i Centerpartiet varit tydlig med att han vill se Magdalena Andersson som statsminister är just nu det troliga alternativet någon form av samarbete mellan S, MP, V och C.
För Vänsterpartiet är frågan om statsstöd till allmännyttan inte på något sätt kontroversiellt. Hanna Gedin, som arbetar med frågan för Vänsterpartiet i EU-parlamentet, säger till Fastighetstidningen att man i stort sett är eniga med S.
– Ja, vi anser att svenska offentliga aktörer ska få investera i allmännyttan. Det var så vi i Sverige lyckades bygga bort stora delar av bostadsbristen under 60- och 70-talen. Hela idén med allmännyttan är ju att alla, inte bara de allra fattigaste hushållen, ska ha rätt till en vettig bostad till ett rimligt pris, säger Hanna Gedin.
Bristen på bostäder till rimliga priser är ett exempel på något som marknaden inte förmår att lösa på egen hand.
Att hyrorna hålls låga är något som är viktigt för Vänsterpartiet. Det var också denna fråga som fällde Löfvénregeringen i misstroendeomröstningen i juni 2021.
– Bristen på bostäder till rimliga priser är ett exempel på något som marknaden inte förmår att lösa på egen hand. Därför är det viktigt att vi ändrar på de EU-regler som förhindrar stora offentliga investeringar i allmännyttan. Idag får ju EU-länderna bara subventionera social housing, det rimmar illa med den svenska modellen med allmännyttan, säger Hanna Gedin, till Fastighetstidningen.
Även Miljöpartiet anser att det behövs någon form av statsstöd till det som är ”affordable housing”.
– Det är ett stort gap med vad det kostar att bygga och vad många har råd att betala. Det gapet måste man få ihop, tidigare fanns investeringsstödet som godtogs av EU-kommissionen. Staten ska ta en del av ansvaret för bostadsförsörjningen och där kan stöd för riktade åtgärder inom bostadssektorn spela en stor roll, säger Katarina Luhr, bostadspolitisk talesperson för Miljöpartiet.
Vi anser inte att allmännyttan ska vara de enda som bygger billigare bostäder.
Hon anser översynen av statsstöden ska ske brett och inte med fokus enbart på allmännyttiga bostäder.
– Vi anser inte att allmännyttan ska vara de enda som bygger billigare bostäder. Både privata och allmännytta ska kunna göra det och då ta del av ett statsstöd, säger Katarina Luhr.
Hur skulle ni då ställa er till ett förslag där allmännyttan med statsstöd ska bygga billigare bostäder?
– Än så länge är det en hypotetisk fråga, men vi kommer inte att säga nej till att allmännyttan får uppdraget att lösa problemen.
Katarina Luhr anser att allmännyttan idag inte har samma förutsättningar som privata bostadsbolag.
– Det finns problem med att allmännyttan ska verka med samma villkor som privata bolag samtidigt som de har lagen om offentlig upphandling att ta hänsyn till, och kommunernas ansvar för bostadsförsörjning. Allmännyttan har en särställning och det finns skäl till att se över lagen om Allbolag. Kanske är det så att vi överimplementerat lagen, säger Katarina Luhr.
Hur ställer sig då Centerpartiet i denna fråga? Partiets bostadspolitiske talesperson Alireza Akhondi är tydlig med att det vore djupt olyckligt att riva upp Allbolagen och han anser inte att statsstöd och subventioner är vägen att gå.
– Det är inte finansieringsproblem som är roten till problemet för byggandet av hyresrätter, det är att få kalkylen att gå ihop. Skenande materialpriser, kommuner som sätter höga markpriser, processer som överklagas. Det är de frågorna som har större prioritet än att ändra på statsstödsregler, säger Alireza Akhondi.
För de grupper som inte kommer in på bostadsmarknaden, ungdomar och hemlösa, menar han att det borde öppnas för direkt stöd till social housing.
– Jag vet att det är ett skällsord, men vad man än kallar det måste vi adressera problemet.
Så det är ok med statligt stöd i det fallet?
– Staten går in med stöd i många politikområden, det här är inget annorlunda och principiellt har jag inget emot det. Samtidigt betonar jag att det inte är bidrag som är lösningen på problemen.
Det är inte bidrag som är lösningen på problemen.
Hur skulle då C ställa sig om de sitter i en regering som vill ändra lagen om Allbolag och ge undantag för statsstöd till allmännyttiga bolag?
– Det är som sagt en icke fråga när det finns större problem på bostadsmarknaden att lösa. Men klart slänger man in det förslaget i en bredare kontext, med slopande av reavinstskatter och fri hyressättning i nyproduktion, mot att man ska överväga det här så kanske man landar i något, säger Alireza Akhondi.
Så du stänger inte helt dörren?
– Vi drar inga linjer i sanden som andra partier gjort, säger Alireza Akhondi.
Efter publicering av denna artikel har Fastighetstidningen kontaktats av Johan Danielssons pressekreterare Therese Kristiansson som i ett mejl skriver att ”Socialdemokraterna vill undanta hela den svenska bostadsmodellen från begränsningarna i EU:s statsstödsregler, inte enbart allmännyttan.”
På en fråga om detta är en omsvängning från tidigare ståndpunkt svarar hon: ”Sveriges allmännyttiga bostadsmodell och Allmännyttan är inte samma sak. Modellen är större än Allmännyttan”.