[ Annons ]

Bild: Lundberg Design
Publicerat 17 september, 2020

Byggsatser ska göra Stockholms gator till mötesplatser

Ett nytt projekt med specialanpassade byggsatser i trä ska göra det möjligt att omvandla Stockholms gator till mötesplatser. Bakom Street Moves står ArkDes Think Tank.

Från och med den 17 september testas projektet Street Moves på tre platser i Stockholm: Hälsingegatan, Tjärhovsgatan och Parmmätargatan. Byggsatsen består av en utbyggbar grundplatta i trä där sedan specialanpassade delar kan placeras ovanpå. Platsen kan sedan bland annat användas för att ladda elbilar, utomhusgym eller för att parkera elsparkcyklar.

– Vi vill att folk ska testa, känna och experimentera med byggsatsen för att hitta vad de vill göra på sin gata. Först när vi faktiskt förändrar gatan kan vi på riktigt förbättra folks livskvalitet och minska klimatpåverkan i våra allt tätare städer, säger Linda Kummel, chef på ArkDes Think Tank, som leder projektet.

[ Annons ]

Syftet är att sätta människan främst i gatumiljön. Inspiration har bland annat hämtats från San Fransisco, där man har testat möjligheten att hyra en bit gata och möblera den hur man vill.

– De senaste 60 åren har det varit självklart att planera våra städer utifrån bilen, men det är dags att börja designa gator för fler behov, exempelvis ett ökat behov av grönska och mötesplatser i staden, säger Daniel Byström, projektledare för Street Moves, på ArkDes Think Tank.

Projektet drivs av ArkDes Think Tank med finansiering av Vinnova och själva byggsatsen är designad av Lundberg Design. Andra samarbetsparter i projektet är Stockholms Stad, Transportstyrelsen, elsparkcykeltjänsten Voi och bildelningsföretaget M, Volvo Car Mobility. Förutom Stockholm är även Umeå, Helsingborg och Västervik med och utvärderar byggsatsen.

Fakta om projektet
ArkDes Think Tank är en del av museet och myndigheten ArkDes och är dess kreativa nod för forskning, samverkan och strategiskt analysarbete inom arkitektur och design. Projektet Street Moves drivs av ArkDes Think Tank och finansieras av Vinnova.

Arbetet med byggsatsen är en viktig del av ArkDes Think Tanks arbete med regeringens samlade ”Politik för gestaltad livsmiljö”. Målet är att arkitektur och design ska bidra till ett hållbart och jämlikt samhälle med omsorgsfullt gestaltade livsmiljöer, där alla ges goda förutsättningar att påverka utvecklingen av den gemensamma miljön.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]