Bostadsmodulerna är tillverkade av en fabrik i Kungsör som håller en produktionstakt på två fullt utrustade lägenheter per dag. Foto: Svenska Bostäder
Publicerat 17 augusti, 2016

Byggde 280 lägenheter på mindre än ett år

Konceptet Snabba Hus har visat sig vara precis vad det låter som. Efter att ha färdigställt 280 hyresrätter i Västberga på mindre än ett år vill Svenska Bostäder nu kopiera upplägget till fler väntande tomter.

Under sommaren färdigställde det unga bolaget Junior Living 280 hyresrätter i Västberga i Stockholm tillsammans med Svenska Bostäder. Projektet från ritbord till inflyttning genomfördes i imponerande hastighet, sammanlagt drygt ett år. När Junior living för två år sedan gjorde ett projekt i ungefär hälften av storleken gjordes hela bygget på rekordsnabba fyra månader.

[ Annons ]

Tricket är att markarbeten och stommar kan påbörjas på plats samtidigt som själva bostadsmodulerna produceras i en fabrik i imponerande hastighet. Fabriken i Kungsör produceras ungefär två lägenheter per dag, utrustade med kompletta kök, badrum och förvaringsutrymmen. Eftersom lägenheterna tillverkas inomhus är fuktskadorna färre och produktionskedjan högeffektiviserad.

Det var organisationen jagvillhabostad.nu som tog initiativet till samarbetet med Svenska Bostäder. Konceptet kom väl till pass för bolaget som nu kan erbjuda bostäder till ungdomar på väntande tomter. Det vill säga mark som ännu inte detaljplanerats, utan beviljas tillfälligt bygglov för fem år åt gången i som längst 15 år. Husen är därför producerade så att de håller för att monteras ner och upp minst två gånger, och för att flyttas till en annan plats när bygglovet löpt ut.

Lägenheterna passas in i byggstommen en åt gången med hjälp av lyftkran. När VA-anslutningar och elektricitet kopplats på är bostäderna klara för inflyttning. Lägenheterna som precis färdigställts i Västberga är mellan 31 och 78 kvadratmeter stora och förmedlas via Stockholms Bostadsförmedling. Hyresgästerna behåller sin kötid under sitt boende.

Till dags dato har Junior Living hunnit producera 960 lägenheter, och det ser ut att bli fler tillsammans med Svenska Bostäder som räknar med att snart ha ytterligare ett par tomter till förfogande.

Arkitekten Andreas Martin-Löf har ritat bostadsmodulerna.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]