Fastighetsbolaget Green Property ska utvecklarsin anrika kulturlokal Maxim vid Karlaplan i Stockholm. Illustration: Freda Arkitekter, Kolbe Arkitektur & Studio Stockholm Arkitekter
Publicerat 6 september, 2023

Anrik teater återuppstår som kulturscen

Klassiska Maxim vid Karlaplan i Stockholm kommer få nytt liv under hösten 2024. Den före detta biografen och teatern kommer då bli både en kulturscen och restaurang.

Det har en tid varit oklart vad som skulle hända med Maxim, som först var en radiostudio, och senare biograf och teater. Senaste året har lokalerna stått tomma, och spekulationer om nedläggning eller att det skulle bli en helt annan inriktning har luftats.

Men inget konkret har presenterats. Förrän nu.

[ Annons ]

Fastighetsägaren Green Group har nämligen skrivit kontrakt med en ny ägarkonstellation som planerar att fylla Maxim med levande kultur. Efter att ha genomgått en omfattande renovering är planen att öppna hösten 2024.

– Vi är övertygade om att Maxim kommer att bli ett modernt kulturhus med både mötesplatser och ett attraktivt erbjudande av teater, musik, dans osv. Det har alltid i vårt utvecklingsarbete varit viktigt för oss att Maxim ska kvarstå som en av Stockholms och kanske Sveriges främsta kulturscener, kommenterar Gustaf Grundström, VD för Green Property inom Green Group.

En samling erfarna aktörer inom scenkonst, musik, bio, restaurang och hållbarhet är involverade i nystarten och utvecklingen. VD för Maxim blir Ellen Tejle, tidigare chef på Bio Rio och delägare av restaurangen Barbro i Stockholm.

– Vi gläds över att kunna rädda Maxim som kulturscen och ser fram emot att ge Stockholm och Östermalm en nyskapande flexibel scen för konst, film, konsert, dans, teater och samtal som präglas av hög kvalitet och kulturell innovationsanda. I lokalen byggs också en modern restaurang, säger Ellen Tejle i en kommentar.

Större delen av finansieringen av den nya kultursatsningen på Maxim är kommersiell, men också Kulturförvaltningen Stockholm stad stöttar projektet med ett etableringsstöd om 1,5 miljoner kronor.

Vidare information om Maxims nya verksamhet, program och ägarkonstellation kommer att presenteras efter årsskiftet.

Fakta/Maxims historia

  • Platsen där Maxim ligger idag användes under andra världskriget av FRA för att tolka krypterad utländsk radiotrafik.
  • Byggnaden blev 1946 Karlaplansstudion där Sveriges Radio gjorde inspelningar av livemusik. Bland annat gjorde Beatles sin andra spelning utanför England i studion.
  • 1967 fick lokalen namnet Maxim och blev biograf och teater. Biografverksamheten lades ner 1971, men teatern levde vidare fram till 2022.
  • Under 1980- och 90-talet spelades det revy och humorföreställningar. Teatern drevs då av Brasse Brännström, Magnus Härenstam, Lill Lindfors och Lars Amble.
  • Mellan 2011-2022 drev Agneta Willman och Mikael Persbrandt teaterverksamheten på Maxim, med fokus på drama och show.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]