Nooshi Dadgostar har suttit i riksdagen för V sedan 2014, tidigare lokalpolitiker i Botkyrka och aktiv i proteströrelsen ”Alby inte till salu” som motsatte sig försäljning av hyreshus till privat ägare. Foto: Johan Bergmark
Publicerat 3 mars, 2021

”Allmännyttan kan köpa tillbaka bostadshus”

Nooshi Dadgostar, ny partiledare för Vänsterpartiet, har länge varit engagerad i bostadspolitiken. Hon står kvar vid att fälla Löfvéns regering om det läggs förslag på fri hyressättning för nyproduktion och hon ser gärna att allmännyttan köper tillbaka fastigheter som sålts.           

Jonas Sjöstedt lovade att fälla regeringen om förslag om fri hyressättning vid nyproduktion läggs fram i riksdagen, gäller det löftet även från dig?

– Vi har inte ändrat oss. Införs marknadshyror får vi en uppdelning med fattigbostäder i utsatta miljöer, så kallad social housing, och i den andra fria delen en marknad där bara affärsmän på besök har råd att bo. Hyresrätten blir inte kvar som permanent boende för vanliga människor.

[ Annons ]

Hur definierar du marknadshyra?

– En hyra där hyresgästen inte kan påverka hyran som sätts. Nu är det förhandlad hyra och visst kan den lagstiftningen även förbättras, men det har varit en framgångsrik modell och även skapat vinster för fastighetsägarna. Det finns inga skäl till att mer pengar ska gå till fastighetsägarna som det redan går bra för, och det leder inte till fler bostäder om hyrorna släpps fria.

Tycker du att ska vara avkastning på att äga och förvalta ett hyreshus? Och hur stor?

– Oj, det är svårt att svara på. Om det är allmännyttan kan det vara självkostnadsprincip som gäller, det kan behövas en viss marginal för att satsa framåt men att plocka ut pengar till annat ser jag inte som nödvändigt.

Är privata fastighetsägare sämre än kommunala fastighetsägare?

– Inte generellt, men vi vet att privata ägare lägger mindre pengar på underhåll vilket visar att vinstintresse inte är gynnsamt för hyresgästerna. Det jag reagerar mest på är riskkapitalbolag med affärsidén att köpa, göra renovräkningar, höja hyrorna och sedan sälja med god vinst. Hyresrätter ska ägas av långsiktiga ägare som har ett intresse av förvaltning och som samarbetar med Hyresgästföreningen.

Det finns röster inom ditt parti som anser att lagen om att allmännyttan ska bedrivas affärsmässigt bör rivas upp. Vad anser du?

– Vi var inte för den lagen. Det är konstigt att politiskt valda leker riskkapitalbolag, man tittar på privata bolag för att få så bra avkastning som möjligt. Det ska räcka med en marginal för att långsiktigt kunna hålla igång verksamheten och bygga de bostäder vi behöver. Dessutom bör kommunerna sluta med utförsäljningar av bostäder.

Bör allmännyttan även köpa tillbaka fastigheter?

– Ja, varför inte, det är mest en pengafråga. Allmännyttan ska ha muskler att bygga nytt och i stor skala så att utbudet håller nere hyrorna, då kan flertalet bo i en ny hyresrätt. Därför måste staten låta bostadspolitiken kosta, annars får vi bara en allmännytta med social housing till sist.

Ser du någon risk att en reglerad marknad leder till att hyreshusägandet försvinner och att vi bara får ägt boende?

– Det har över tid byggts ungefär lika många eller något fler hyresrätter än bostadsrätter. Bevisligen kan den fria marknaden inte bygga bort bostadsbristen med bostadsrätter. Bostadssektorn är en så speciell marknad med alla särskilda regler och förordningar, det är inte som bananer eller bilar, funkar inte på samma sätt.

Du talar dig varm för hyresrätten men bor själv i en bostadsrätt i Stockholm. Varför?

– Jag har bott i hyresrätter större delen av mitt liv. Men nu blev det bostadsrätt eftersom jag bara har fem års kötid och det står en halv miljon före mig i kön.

Varför skrev du inte in dig kön tidigare?

– Bra fråga. Hade faktiskt inte tänkt att bli långvarig i Stockholm utan flytta hem till Göteborg. Men visar det inte också på problemet att man så långt i förväg ska behöva planera för sitt liv för att få en bostad.

[ Reportage ]
[ Nyheter ]
[ Krönikor ]