Kaj Winther, Chef digital utveckling Fastighetsägarna Stockholm. Foto: Fastighetsägarna
Publicerat 19 juni, 2024

5G-lösning mellan fastighetsägare och operatörer skymtas

Förhandlingarna mellan fastighetsbranschen och telekomoperatörerna om vem som egentligen ska betala för 5G-täckningen i fastigheterna har varit låsta i flera år. Men nu kan en lösning vara på gång.

Många fastighetsägare är intresserade av att investera i 5G för att säkerställa mobiltäckning inomhus. Men på grund av att de inte alltid satt sig in i frågan på djupet, och delvis avskräckts av de dyra tekniska lösningarna, så har utvecklingen gått långsamt. Det framkom på ett seminarium som nyligen hölls av fastighetsbranschens digitaliseringsinitiativ REDI, Real Estate Digitalization Initiative.

D­en insikten fanns redan hos Fastighetsägarna, en medlemmarna i REDI, som i mitten av april presenterade en modell för att säkerställa 5g-täckning inomhus. Modellen klargör vem som ansvarar ­för att planera, installera och driva inomhussystem, samt att leverera och underhålla teknisk utrustning.

[ Annons ]

Två månader senare är frågan hur modellen tagits emot, både hos fastighetsbranschen, men även hos telekomoperatörerna. Enligt Kaj Winther, Chef digital utveckling Fastighetsägarna Stockholm, så har responsen varit mestadels positiv. Men det har varit en trög väg framåt, säger han.

– Vi har haft frågan på bordet med operatörerna i minst tre år men inte kommit någonvart. Våra största medlemmar har jobbat aktivt med att få fram olika lösningar för sina hyresgäster och kunder, men det har inte gått så bra, milt sagt.

Våra största medlemmar har jobbat aktivt med att få fram olika lösningar för sina hyresgäster och kunder, men det har inte gått så bra, milt sagt.

Kaj Winther tycker att problemen med att hitta lösningar med operatörerna är paradoxal.

– Vi har en dialog där vi inte når fram, samtidigt som vi vill hjälpa dem så att 5G kan bära sig för dem. Det är ju inte bara viktigt för fastighetsägarna, utan för hela näringslivet, offentlig sektor och boende – alltså Sverige AB – att den digitala infrastrukturen fungerar inomhus där vi vistas 80-90 procent av tiden och där all trafik sker. Den tryggheten och säkerheten måste kunna nyttjas och funka i alla väder; att man inte behöver vara orolig att nåt händer och man inte har en back-up.

Kaj Winther menar att när utvecklingen går så fort som den gör nu, så vill givetvis inga fastighetsägare satsa på gammal teknik, utan ha så ny teknik som möjligt, så man klarar sig några år.

I modellen tar man därför upp att många kommersiella hyresgäster efterfrågar den senaste tekniken, och kan man inte leverera det så blir det en black om foten.

De stora stötestenarna är dels frågan kring investeringen av infrastrukturen som behövs för att 5G ska fungera optimalt. Helt enkelt vem som ska betala för det digitala kalaset?

Oavsett om vi tar den fulla kostnaden, så kan vi inte leverera fullständig täckning, eftersom ingen av operatörerna vill koppla upp sig på ett gemensamt nät.

Men Fastighetsägarna vill även att det ska finnas en infrastruktur, inte att de fyra största operatörerna ska köra sina egna race.

– Vi har väl insett att det kommer att koka ner till att fastighetsägaren får ta kostnaden, precis som man gjort med tidigare generationer. Men då ska det gälla en infrastruktur, inte fyra.

– Så oavsett om vi tar den fulla kostnaden, så kan vi inte leverera fullständig täckning, eftersom ingen av operatörerna vill koppla upp sig på ett gemensamt nät. Och där har vi inte fått nåt bra svar på varför de inte vill göra det. Vi vill ju att de ska nå sina slutkunder, precis som vi vill nå våra.

Globalt använder sig många av en så kallad ”neutral host”, som fastighetsägarna och operatören får ha varsitt avtal med. Då skulle även den aktören skjuta till en del av pengarna till investeringen. Fastighetsägarnas modell utesluter heller inte alls att mobiloperatörerna själva tar den rollen, om det tidigare varit en oro från operatörerna att bli utestängd från en ny möjlig marknad.

Allt för att hitta en avtalslösning med win-win utan förlorare.

– Fastighetsägaren skulle fortfarande ta den största delen av kostnaden, men alla operatörerna skulle kunna vara med på det nätet. Samma mobiloperatörer har gjort precis så i våra grannländer, så varför skulle det inte funka i Sverige? Vi kan inte fortsätta med samma skyttegravskrig, och vi vill egentligen samma sak, så vi borde kunna ha en bra dialog.

Vi har ändå gott hopp, även om får ge oss lite grann till tåls.

Och nu verkar det trots allt som att parterna kommer att närma sig varandra, säger Kaj Winther.

– Fastighetsägarna och Allmännyttan har bjudit in operatörernas ledning för ett rundabordssamtal som ska ske i en relativt snar framtid. Syftet är att hitta en väg framåt rent strategiskt, men också för att lösa det praktiska.

Så stenen är i rullning, även om något rundabordssamtal ännu inte materialiserats.

– Modellens publicering har ändå gett oss en tydligare röst och vi har nyligen presenterat vår lösning för en bred delegation från Post- och telestyrelsen för att lösa ut Sverige från ett pinsamt nederlag på den internationella utvecklingens altare. Så vi har ändå gott hopp, även om får ge oss lite grann till tåls, avslutar Kaj Winther.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]