Foto: Shutterstock.
Publicerat 3 juni, 2016

Så mycket kostar en andrahandsetta i Stockholm

Det är stora skillnader i hyreskostnader för en etta som hyrs i andra hand beroende på i vilken stadsdel den ligger. Det visar en sammanställning av hyresstatistik som förmedlingssajten Qasa har tagit fram.

I Stockholms innerstad är priserna för att hyra en etta i andra hand som högst medan de i områdena utanför tullarna är något lägre. En etta i innerstan hyrs sällan ut för under 10 000 kronor i månaden på andrahandsmarknaden. Sammanställningen visar att över 25 procent av uthyrningarna i innerstan sker till en månadshyra på mer än 13 000 kronor i månaden.

[ Annons ]

– Stockholm växer så det knakar och trycket på de eftertraktade sekelskiftesbostäderna i stadskärnan är stor, säger Qasas vd och medgrundare Mattia Tosi.

Östermalm toppar listan som den stadsdel som har högst andrahandshyror. Här sker 25 procent av uthyrningarna till en hyra på över 14 000 kronor i månaden.

Liljeholmen listas som den mest populära stadsdelen utanför tullarna medan Huddinge är det område där medelhyran är som lägst.

Hyresstatistiken bygger på faktisk uthyrningsdata från förmedlingstjänsten Qasa. Men någon uppdelning mellan vilka etter som är hyresrätter och vilka ettor som är bostadsrätter har inte gjorts.

– Vad gäller skillnaden mellan hyresrätter och bostadsrätter finns inte det med i denna undersökning. Det är däremot en mycket intressant fråga som vi kommer ta med oss till fortsatta prisundersökningar, skriver Mattia Tosi till Fastighetstidningen.

I februari 2013 trädde lagen om uthyrning av egen bostad i kraft (2012:978). Den gäller enbart bostadsrätter och innebär att hyresvärdar och hyresgäster har en större frihet att komma överens om hyran. För hyresrätter gäller andra regler vid uthyrning i andra hand.

Källa: Qasa.
Källa: Qasa.

 

Fakta: Undersökningen

Hyresstatistiken bygger på faktisk uthyrningsdata om marknadspriser. Beräkningarna baseras alltså inte på listpriser från bostadstorg utan på de hyror som i slutändan sätts.

Klicka på bilden för att göra den större. Källa: Qasa.
Klicka på bilden för att göra den större. Källa: Qasa.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]