[ Annons ]

Publicerat 8 februari, 2016

Mät rätt och undvik konflikt

Med skenande kvadratmeterpriser blir också tvisterna om lägenhetens storlek allt vanligare. Här hittar du vad som gäller.

Priset på bostadsrätter steg med 18 procent i Stockholms innerstad i fjol. I en artikel i Dagens Industri konstaterar Josefine Uppling, analyschef på Mäklarsamfundet, att de höga kvadratmeterpriserna leder till att allt fler köpare och säljare kontrollmäter lägenheten.

[ Annons ]

– Samtalen till Mäklarsamfundets konsumentombudsman har ökat det senaste året. Vi ser att det blir fler tvister mellan köpare och säljare när det kommer till lägenheternas faktiska storlek, säger Josefine Uppling till DI.

Mats Öirstedt på Areakonsult Stockholm berättar att ungefär 80 procent av det som han och hans kollegor mäter är felmätt.

– Det kan hända att en extra kvadratmeter följt med från en gammal mätning som gjorts när mätverktygen var mindre avancerade.  Nu för tiden används oftast laserbaserade mätverktyg som garanterar en god precision. Köparen kan givetvis testmäta vid misstanke om att siffrorna inte stämmer, säger Josefine Uppling.

Mycket beror på när och hur lägenheten mätts upp. Om uppgifterna om boarean tillkommit innan 1987 är sannolikheten stor att de inte stämmer.

Dagens svenska standard (SS 21054:2009) för mätning av area baseras på de regler som togs fram 1987. Innan dess gällde andra bestämmelser vilket innebär att många äldre lägenheters uppgivna boarea faktiskt inte stämmer överens med verkligheten

– Innan 1987 mätte man till exempel inte 15 centimeter in i väggen, vilket man gör idag, säger Magnus Gramstrup, som arbetar på Svensk Areamätning och varit med vid framtagningen av den svenska standarden.

Men det bör tilläggas att rent juridiskt är standarden inte bindande. Faktum är att  parterna vid en tvist kan åberopa olika mätmetoder. Detta alltså trots att det finns en standard.

För att mäta upp en lägenhet behövs egentligen bara en tumstock och en massa tålamod. Det viktigaste är sedan att allt dokumenteras på rätt sätt. Vill man vara säker på att arean blir korrekt uppmätt kan det istället vara bra att anlita ett företag som sköter uppmätningen med laser.

– När man mäter med laser så blir resultatet självklart mer exakt. Att jobba med tumstock funkar, men det tar tid och kan vara knepigt i vissa rum som inte är kvadratiska. Köper man en lägenhet som är uppmätt av en certifierad person vet man att arean stämmer, menar Magnus Gramstrup.

Den vanligaste orsaken till tvister är helt enkelt att säljaren använt sig av ett gammalt intyg.

Skulle bostaden vara mindre än vad som uppgivits kan köparen kräva tillbaka mellanskillnaden. Går inte säljare med på det kan ärendet hamna hos förvaltningsrätten.

Men det bör tilläggas att rent juridiskt är standarden inte bindande. Faktum är att  parterna vid en tvist kan åberopa olika mätmetoder. Detta alltså trots att det finns en standard.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]