[ Annons ]

Rosteriet i Liljeholmen. Foto: Måns Berg
Publicerat 24 mars, 2017

Arkitekterna flyttar in i huset de ritat

Genom att köpa en lägenhet i huset man själv har ritat hoppas Kod Arkitekter få nya insikter om bostadsmiljön de skapat.

Rosteriet är ett nybyggt projekt med 225 lägenheter i Liljeholmen. En av lägenheterna köps av arkitekterna själva. Syftet är att genomföra en bostadsundersökning.

[ Annons ]

– Genom köpet såg vi möjligheten att utvärdera vårt projekt ordentligt och samtidigt lyfta frågan om vikten av självkritik och erfarenhetsåterföring i arkitektbranschen, säger Sanna Hederus, chefsarkitekt på Kod Arkitekter.

Arkitektbyrån har alltså klivit in i kundrollen och gått igenom hela den process köpet av en nyproducerad lägenhet innebär.

Under våren kommer arkitektbyråns medarbetare turas om att bo i lägenheten.

– Visst kan man göra en vanlig enkel boendeundersökning och vara nöjd med det. Men att fysiskt vara där på samma villkor som de som faktiskt bor i huset tror vi ger helt andra insikter, säger Åsa Kallstenius chefsarkitekt, Kod Arkitekter.

De som provbor har i uppdrag att dokumentera sina synpunkter kring bostadsmiljön och hur byggnaden samspelar med platsen. Det kommer också att hållas öppet hus i Kod Arkitekters lägenhet.

– Vi tror att det öppnar upp för ett helt annat samtal när det är vi som bjuder hem till oss, säger Åsa Kallstenius

Hemma hos arkitekterna ska det göras intervjuer med de boende där lägenheternas planritningar jämförs med hur de boende valt att möblera sina lägenheter i verkligheten.

– Vi hoppas få värdefulla insikter om vårt eget arbete som kan användas i framtida projekt. Vi vill se om de bostäder vi ritar hänger med i samhällsutvecklingen, lever de upp till människors behov idag? säger Åsa Kallstenius.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]