Fastigheten Drivremmen 1 i Västberga, Stockholm, en av landets modernaste logistikterminaler, såldes nyligen för 474 miljoner kronor till Catena. Foto: Catena.
Publicerat 22 december, 2016

2016 – all time high för transaktioner

En het fastighetsmarknad i Sverige har lett till en rekordhög transaktionsvolym i Norden under 2016. En utveckling som till stor del kommer att fortsätta även under 2017 menar Pangea Property Partners.

Totalt 400 miljarder kronor omsattes på fastighetsmarknaden i Norden under 2016, en uppgång med åtta procent från året innan och dessutom den högsta nivån som någonsin noterats.

[ Annons ]

– Norden utgör nu uppemot 20 procent av hela den europeiska fastighetsmarknaden. Mer än 6 procent av alla fastigheter omsätts varje år, vilket troligtvis gör det till den mest likvida regionen i hela Europa, säger Bård Bjølgerud, vd och Partner på Pangea Property Partners.

Det är till största delen marknaden i Sverige som eldat på volymerna under året. Mer än hälften av värdet, 210 miljarder kronor, är från den svenska marknaden och uppgången är hela 43 procent från 2015. Sektorn som ökat mest är bostäder är bostäder som står för 29 procent av transaktionsvolymen i Norden, tätt följt av kontor.

– Bostäder är definitivt den hetaste sektorn i år, vilket reflekterar den underliggande marknaden med stor bostadsbrist och stigande priser. Segmentet har också blivit bredare med gott om köpare på exempelvis miljonprogramsbostäder samt renoverings- och konverteringsprojekt, säger Mikael Söderlundh, Analyschef och Partner at Pangea Property Partners.

Hur tror han då att marknaden kommer bli under 2017?

– Förutsättningarna är nästan lika bra nästa år, vi får fortsatta låga räntor och problem i omvärlden kan stärka Norden som en säker hamn för säkra investeringar, säger Mikael Söderlundh.

Det som motverkar är enligt Söderlundh ett minskat utbud av objekt och att bankerna blir lite mer kräsna och söker lägre belåningsgrader.

– Fast min erfarenhet är att det låter så i december när bankcheferna konstaterar att man uppnått sina volymer för året. Sedan i januari vill man ha nya affärer och det trummar på igen.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]