[ Annons ]

Anders Holmestig, vd för Fastighetsägarna Sverige, ger sin syn på nya propositionen.. Foto: Johan Bergmark
Publicerat 23 juni, 2020

”Vi ska fortsätta vara synliga i samhällsdebatten”

Han har bara jobbat i ett par veckor. I väldigt speciella tider. Men Anders Holmestig, ny vd på Fastighetsägarna Sverige, är taggad. Det är full fart framåt som gäller.

Senast var han vice vd och näringspolitisk chef på LRF. Han har också jobbat som politiskt sakkunnig i Statsrådsberedningen och ansvarat för näringslivs- och samhällsfrågor på ICA-handlarnas förbund.

– Styrkan i att tillsammans påverka och göra skillnad har genomsyrat hela min karriär. Jag kände igen mig direkt hos Fastighetsägarna. Jag tycker att det är kul att skapa förutsättningar för en bransch ska bli ännu mer framgångsrik, säger Anders Holmestig och tillägger:

[ Annons ]

– Jag brinner nog allra mest för helheten. Det är som ett pussel, det gäller att hitta alla bitar. Saknas vissa får man inte ihop det.

De första veckorna har han ägnat mycket tid åt att prata med och lyssna på medarbetare, medlemmar och förtroendevalda.

– Det har ju varit lite speciellt i och med Corona. Men det jag hunnit se vilken otrolig kompetens och drivkraft som finns i organisationen. Jag börjar knappast från ett vitt papper. Det får inte bli ett hack i skivan bara för att det kommer en ny vd. Vi får inte tappa tempo.

Anders Holmestig noterar att tonläget i den allmänna diskussionen har varit ett rätt högt kring att fastighetsägare borde göra mer under coronakrisen.

– När dammet lagt sig är jag övertygad om att vi kommer se att vår bransch på många sätt tagit ett stort ansvar. Vi har exempelvis regeringens hyresstöd till lokalhyresgäster där fastighetsägarna är medfinansiärer. Det finns fortfarande frågetecken men används det fullt ut innebär det ett stort åtagande.

Anders Holmestig, vd på Fastighetsägarna Sverige. Foto: Johan Bergmark

I sitt nya jobb vill Anders Holmestig skapa tydliga målbilder, vara en bra lagledare, bollplank och bidra till att laget drar åt samma håll och. Han skrattar lite åt sin egen förkärlek för sportmetaforer.

– Jag brukar få kritik för att jag kör för mycket sånt. Så jag ska väl försöka undvika det. Men även om det kan låta lite klyschigt tror jag att det är precis detta som behövs. Internt måste vi vara överens vilka frågor vi ska driva och hur. För att vara en relevant part att diskutera med måste vi vara tydliga.

Jag vill att, helst alla svenskar, men främst beslutsfattare, ska veta att detta är en bransch som står för sju procent av Sveriges BNP

Om det är något Anders Holmestig tycker illa om så är det generaliseringar. Han konstaterar en del nidbilder av fastighetsägare tenderar att hänga kvar.

– Den som äger skor sig och agerar enbart utifrån egenintresse. Det nidbilden finns även i många andra branscher. Men självklart är det orättvist eftersom det goda ägandet innebär ett stort mått av ansvarstagande. Inte minst när det gäller hållbarhetsfrågor och samhällsutveckling.

Att beskriva fastighetsägarnas roll och hur det faktiskt ser ut är en av Anders Holmestigs käpphästar.

– Jag vill att vi ska fortsätta vara synliga i samhällsdebatten. Det ska bli spännande att positionera vår bransch i relation till omvärlden. När det gäller frågor om fastighetsbranschen ska Fastighetsägarna vara den naturliga partnern att föra dialogen med, säger han och fortsätter:

– Jag vill att, helst alla svenskar, men främst beslutsfattare, ska veta att detta är en bransch som står för sju procent av Sveriges BNP. Av riksdagens 349 ledamöter har säkert de som jobbar med bostads- eller fastighetsfrågor bra koll. Men de övriga är jag rätt osäker på.

Det finns många frågor för Anders Holmestig och Fastighetsägarna Sverige att ta tag i. Regeringen har tillsatta flera utredningar, effektivare hyresförhandlingar, fri hyressättning i nyproduktion och social bostadspolitik. 

– Jag ser fram emot och att ta tag i detta. Det känns både konkret och utmanande. Jag gillar den externa agendan, att träffa utredare, intressenter, beslutsfattare och politiker så att vi  kan ta fram bra underlag som styrker våra teser. Vill du påverka går det inte bara att tycka, det måste finnas empiri bakom.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]