[ Annons ]

Amanda Lundeteg Foto: Linnéa Jonasson/Appendix Fotografi
Publicerat 8 mars, 2021

” Vi går helt klart åt fel håll”

Fastighetsbranschen har mer än fördubblat andelen kvinnor i ledningsgrupperna de senaste tio åren. Men pandemin har fått kurvan att peka nedåt.  

Det senaste årtiondet har andelen kvinnor i börsens ledande roller ökat på ett historiskt sätt, inte minst inom fastighetsbranschen som varit den klart lysande stjärnan. Men Sverige har tappat fart – liksom fastighetsbranschen. Fortsätter trenden kommer svenska storbolag vara sämst i Norden om två år.  Det konstaterar stiftelsen Albright, som arbetar för jämställdhet och diversifiering på ledande positioner i näringslivet, i en rapport som kartlägger läget i Sverige de senaste tio åren. 

[ Annons ]

Fastighetsbranschen är den bransch som lyckats bäst i jämställdhetsarbetet, medan årtiondets jumbo varit kraftförsörjningsbranschen, som sedan 2015 helt saknat ledarkvinnor. Även energibranschen har hållit sig i listans bottenskikt och andelen kvinnor i ledningsgrupper var endast 7 procent i fjol.

För två år sedan konstaterades att fastighetsbranschen hade spräckt glastaket och var första bransch att nå 40 procent kvinnor i ledningsgrupperna. I fjol vände trenden och andelen minskade till 38 procent.

– Vi går helt klart åt fel håll. Fastighetsbranschen är fortfarande bäst, men risken när man haft ledartröjan länge är att man lutar sig tillbaka. Det är fortfarande långt kvar till att hälften i ledningen är kvinnor, säger Amanda Lundeteg.  

Hon menar att pandemin gett effekter och att jämställdhetsarbetet ofta sätts på paus i kristider, trots att det är lika viktigt i tider med rekryteringar som när det sker uppsägningar.

–  Vår förhoppning är att detta bara är ett hack i kurvan. De svenska företagsledningarna borde snegla på våra grannländer, som har lyckats ha kvar sitt fokus på jämställdhetsarbetet trots krisen, säger Amanda Lundeteg.

Andelen kvinnor i börsens ledningsgrupper i Sverige var 25 procent 2020, vilket innebär en ökning med 11 procentenheter sedan Allbrights första kartläggning 2011.  Men de senaste fem åren andelen kvinnor i de svenska storbolagens ledningsgrupper stått stilla och tre av fyra nordiska länder hunnit i kapp Sverige. Norge har till och med gått förbi Sverige, med sin andel på 30 procent. Island och Finland har kommit i kapp, medan Danmark ser ut att gå om inom två år, enligt Allbrights undersökning.

Fastighetsbranschen har, trots det senaste årets nedgång, varit ett föredöme den senaste tioårsperioden. Fastighetsbolaget Atrium Ljungberg är ett av de bolag som sticker ut i granskningen. Bolaget har haft en jämställd ledning under alla år utom 2012, då de hade snäppet fler kvinnor i ledningsgruppen. Ett annat gott exempel är Wihlborgs Fastigheter, som haft en jämställd ledningsgrupp sedan 2014. Kungsleden fick också en jämställd ledningsgrupp 2014, men kvinnorna har varit i majoritet sedan 2018 (67 procent).

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]