– Jag och min fru promenerar ofta i skogen. Jag gillar verkligen skogen och blir lugn av tystnaden, doften och suset i träden, berättar Örjan Landström, fabrikschef på Nock Massiva Trähus. Foto: Sofia Sabel
Publicerat 5 mars, 2021

Trä är hans nya scen

Han har spelat polis som jagar Lasermannen och hjälpt Johan Falk att bekämpa maffian. Men nu har Örjan Landström pausat skådespeleriet till förmån för det egna företaget Nock Massiva Trähus, även om det finns en drömroll kvar att göra.

Det kom ett pressmeddelande från Nock Massiva Trähus. Blicken fastnade på företagets vd, han kändes bekant. En googling av namnet gav svaret. Örjan Landström, skådespelare. Han är ingen jättekändis, utan en av de där man ser i tv-serier och filmer men inte vet namnet på.

[ Annons ]

– Det händer ofta att folk känner igen mig. Men jag har aldrig tyckt om att bli igenkänd, så jag brukar svara ”ja, jag vet inte vem det kan vara”, säger han och skrattar. Det är ju fånigt naturligtvis, men jag är nog lite för blyg. Men nu är det fem år sedan mitt senaste skådisjobb, så det händer mer sällan.

Det händer ofta att folk känner igen mig utan att veta varifrån.

Örjan Landström började sin yrkeskarriär i byggsvängen. Samtidigt fanns drömmar om teater och film, och 1990 kom han in på scen-skolan. Han beskriver tiden som en av de roligaste i sitt liv.

– Sen kom man ut i verkligheten. Det är en tuff bransch där många konkurrerar om jobben, och de jobb som finns är kanske inte så jätteroliga.

Tv-debuten kom 1994 i Rena rama Rolf-avsnittet Skumma pengar och sedan fyra år senare hantverkaren Dennis i hyllade tv-serien Svenska hjärtan. Vid den här tiden köpte Örjan Landström även ett hus i Göteborgs skärgård. Det var i renoveringsbehov och han tog på sig jobbet själv, vilket slutade med att han och hans partner fick en utmärkelse av kommunen. Inte nog med det, även hans liv tog en ny vändning.

– Kompisar började fråga om jag kunde hjälpa dem med olika byggprojekt. Helt plötsligt hade jag en byggfirma med ett antal anställda. Jag upptäckte entreprenören i mig och att jag gillade att driva företag.

Under de efterföljande åren varvade han skådespeleriet med byggjobben. Han syntes i flera svenska filmer och tv-serier, som Livvakterna, Graven och Lasermannen. Men efter en tid tröttnade han på den världen och fokuserade på sin firma.

– Det var då jag kom i kontakt med materialet som vi jobbar med nu, korslimmat trä, och såg möjligheten att bygga industriellt med det. Jag minns att en jul då jag stod hemma i källaren och byggde små moduler i plywood, säger han och skrattar.

Örjan Landström. Titel: Fabrikschef, Nock Massiva Trähus. Ålder: 55 år. Bor: Mölndal. Familj: Fru, två utflyttade barn. Foto: Sofia Sabel

Idén ledde till bildandet av företaget Nock Massiva Trähus. Stärkt av sin vision började Örjan Landström leta investerare för att förvandla byggsatserna i plywood till bostadshus i korslimmat trä. Det tog några år, men till slut träffade han rätt.

– Jag kom i kontakt med Olle Knaust, som hade ett förflutet i fastighetsbranschen och trodde på min idé. Det möjliggjorde kapital för att starta en fabrik. Vi var egentligen lite tidigt ute. Det är inte förrän nu, efter tre år, som det börjar lossna.

Processen i fabriken liknar att bygga ett pepparkakshus – men i betydligt större skala. De korslimmade träskivorna, som kan vara så stora som 16 gånger 3 meter, sätts på plats och ihop med hjälp av en kran. Eftersom skivorna är tillverkade med stor precision är det enkelt att passa ihop dem och skära ut fönster och dörrar.

– Sen fyller vi lägenheterna med det som ska in, som kök, badrum och golv. Träskivorna är så pass exakta i sina mått att vi inte behöver några lister för att dölja ojämnheter. Hela tanken är att skala bort så mycket onödigt som möjligt.

Det måste vara tillfredsställande för dig som gillar att bygga saker?

– Det är skitkul! Det är otroligt roligt att vara nere i fabriken när det är full produktion. Vi gör ju två såna där om dagen, med kök och badrum och allt. Så det går ruggigt fort också.

Det är fullt upp i Nock Massiva Trähus fabrik i två år framåt. Men det har inte varit enkelt att övertyga branschen, som är van att bygga i betong, att i stället välja trä.

– Man brukar ju säga att byggbranschen är konservativ, men samtidigt förstår jag att man är försiktig med att pröva nya byggmetoder eftersom det handlar om så stora belopp, säger Örjan Landström.

Huset i Örebro är precis färdigställt. Det ligger i anslutning till Universitetet och innehåller studentlägenheter och forskarbostäder. Foto: Nock Massiva trähus

Att bygga massiva trähus har klara miljömässiga fördelar, jämfört med exempelvis betong. Men det finns även andra anledningar för fastighetsbolagen att välja trä, enligt Örjan Landström.

– Det tar halva tiden för oss att bygga ett hus än att bygga på plats. Vi kan bygga parallellt med mark- och grundarbete. Det ger en betydligt kortare kapitalbindning, vilket gör att de kan få in hyror mycket fortare.

Attitydförändringen i branschen har accelererat. Folk vill bo i miljövänliga hus.

Örjan Landström har märkt att attitydförändringen i branschen har accelererat de senaste åren. Större och större aktörer hör av sig till Nock Massiva Trähus och bland samarbetspartners finns bland andra Peab och Skanska. Men för att nå klimatmålen finns ännu mer att göra, menar Örjan Landström. Han har skrivit debattartiklar och bland annat försökt påverka politiker att exempelvis se över lagen om offentlig upphandling så att den underlättar för mindre aktörer att medverka.

– Det finns delar i lagstiftningen som gör det svårt att styra upphandlingen mot ett visst materialval. Men kommuner borde kunna fatta principbeslut om att bygga i exempelvis trä. Jag tror att Alingsås kommun har gjort det. Och det finns ett väldigt starkt tryck från samhället och speciellt folket, särskilt från den yngre generationen. De vill bo i miljövänliga hus.

Örjan Landström tror att byggandet av flerfamiljshus i trä kommer att öka rejält de kommande åren. Professor Staffan Brege på Linköpings universitet är inne på samma linje. I en framtidsprognos som han presenterade på Bioekonomiskt Forum 2017 spår han att det finns kapacitet för att bygga 50 procent av flerbostadshusen i trä 2025.

Nock Massiva Trähus är beredda att skala upp verksamheten.

– Vi kommer att bygga om fabriken i sommar för att försöka öka produktionskapaciteten med 50 procent. Det är nog vad vi klarar av idag, men det är klart att vi är intresserade av att starta fler fabriker.

Örjan Landström som Ralf i Johan Falk-filmen Tyst diplomati. Foto: Nordisk Film

Örjan Landströms fokus ligger alltså helt på Nock Massiva Trähus för tillfället. Han har lämnat över vd-rollen i bolaget till Olle Knaust för att kunna fokusera på det praktiska. Och även om han påstår att det inte finns någon längtan till skådespeleriet just nu, så håller han dörren öppen. För det finns ett projekt han skulle vilja medverka i.

– Jag har nyligen läst Karin Smirnoffs böcker och de ska filmatiseras. De utspelas ju i Västerbotten och jag kommer ju från Norrbotten, så det tycker jag låter intressant.

Då kan vi se den här intervjun som en jobb-annons?

– Haha, ja precis. Jag har redan tänkt ut vilken roll jag ska spela.

Privat har Örjan Landström precis flyttat från skärgården till ett liv närmare skogen. Så numer kretsar större delen av hans liv runt trä och träd.

– I skärgården fanns det ju knappt ett träd, men nu bor vi nära ett friluftsområde och jag och min fru promenerar ofta i skogen. Jag gillar verkligen skogen och blir lugn av tystnaden, doften och suset i träden.

[ Reportage ]
[ Nyheter ]
[ Krönikor ]