[ Annons ]

Problemen med vägglöss fortsätter att öka i Sverige. Nu tar Anticimex hjälp av specialiserade sökhundar för att bekämpa insekterna.
Publicerat 7 augusti, 2014

Sökhundar jagar vägglöss

Problemen med vägglöss fortsätter att öka i Sverige. Nu tar Anticimex hjälp av specialiserade sökhundar för att bekämpa insekterna.

Under 2013 genomförde Anticimex 19 000 vägglussaneringar. Det är tjugo gånger fler än företaget utförde 2006. Men nu har de börjat använda en kompletterande metod för att underlätta arbetet – specialiserade sökhundar.

[ Annons ]

– Med en träffsäkerhet på 97 % är vägglushundar ett välkommet komplement, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex.

Anticimex har startat ett samarbete med Passera Detection Dogs för att använda vägglushundar som hjälp för att upptäcka vägglöss. Passera Detection Dogs är specialiserade på att utbilda sökhundar för att hitta sprängmedel, och nu också vägglöss.
– Hunden har en överlägsen förmåga att känna och reagera på väldigt små dofter, exempelvis doften av en endaste vägglus. Den kan upptäcka gömda vägglöss där vi människor går bet, berättar Håkan Kjellberg.

Vägglushundar kan användas både förebyggande för att säkerställa att det inte finns en enda vägglus, och som en avslutande kontroll efter en vägglussanering. Hunden finner vägglusen på ett mycket tidigare stadium eftersom hunden reagerar även om det bara finns en enda vägglus i rummet, något som är mycket svårt för en människa.
– Med vägglushundens hjälp kan vi jobba snabbare och mer förebyggande och därmed undvika att människor drabbas av vägglöss.

 

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]