Steget från rymden till staden är inte så långt som man kan tro. Med hjälp av data från satelliter kan exempelvis markrörelser följas på millimeternivå.
Stadsmässan H22 City Expo i Helsingborg, som pågår 30 maj–3 juli, handlar om innovation och hållbar stadsutveckling. För att rikta blicken mot rymden deltar Rymdstyrelsen med en interaktiv utställning. Här får besökarna på nära håll uppleva månen och planeterna i vårt solsystem.
Med hjälp av data från rymden kan vi lära oss mer om universum. Men lika viktigt är att vi får bättre koll på vår egen planet och hur den mår. I Sverige började satellitdata samlas in redan på 70-talet. Det ger möjlighet att tydlig se förändringar över tid.
– Det var faktiskt med hjälp av tidiga data som vi upptäckte att isarna började smälta och även ozonhålet. Nu följer vi kontinuerligt klimatförändringarna. Vi kan göra riskkalkyler exempelvis kring eventuella översvämningar och hur de skulle kunna breda ut sig, säger Björn Lovén på Rymdstyrelsen.
Vi kan göra riskkalkyler exempelvis kring eventuella översvämningar och hur de skulle kunna breda ut sig.
Björn Lovéns titel är Head of Technology and Earth Observation Data Management. Hans arbete handlar om att exploatera satellitdata kopplat till innovation och samhällsnytta.
– Det finns ett starkt samband mellan rymddata och stadsplanering. Med hjälp av radarsensorer på satelliter kan vi exempelvis upptäcka och följa markrörelser på millimeternivå.

Den informationen är viktig när byggnader och infrastruktur ska planeras och byggas. Men också för att arbeta förebyggande med befintliga fastigheter. Ett annat problem, främst i städer, är värmeöar. Det vill säga områden som är markant varmare än övrig omgivning.
– Om det blir för varmt kan det få negativa konsekvenser för vår hälsa. Vi kan se var värmeöarna finns, ofta hittar vi dem i tät bebyggelse. Ett sätt att komma till rätta med problemet är att plantera växtlighet.

Kan satellitdata kanske också ge en fingervisning om när det blir möjligt för de första fastighetsägarna att etablera sig någon annanstans än på jorden?
– Nja, det känns ju väldigt långt bort. Men det pågår faktiskt projekt som undersöker möjligheter till bebyggelser både på månen och mars. Min personliga åsikt är att vi först ska ta hand om vår egen planet.