[ Annons ]

Anders Holmestig, vd på Fastighetsägarna Sverige. Foto: Johan Bergmark
Publicerat 17 februari, 2021

”Nedstängningsstöd måste komma på plats nu”

Regeringen har meddelat att man förbereder möjlighet till ytterligare nedstängningar under pandemin. Det bör följas av ett snabbt besked om rätt till ersättning till de drabbade, menar branschorganisationen Fastighetsägarna.

Den tillfälliga pandemilagen som gör det möjligt att stänga ned köpcentrum och varuhus har varit på plats sedan i början av året. Men fortfarande finns inga besked om hur drabbade verksamheter ska ersättas. 

Regeringen meddelar nu att man undersöker möjligheten att kunna stänga ned ytterligare verksamheter med kort varsel, som exempelvis butiker, gym och andra serviceinrättningarna, oavsett om verksamheten bedrivs i köpcentrum.

[ Annons ]

De nya reglerna föreslås träda i kraft den 11 mars 2021 och branschorganisationen Fastighetsägarna menar därför att en förordning om nedstängningsstöd bör komma på plats omgående.

– Vi förstår att regeringen förbereder sig för att kunna vidta ytterligare åtgärder om smittspridningen skulle öka. Samtidigt är det viktigt att betona att en nedstängning av hela eller delar av samhället är en mycket långtgående åtgärd. Det får bara vara det sista alternativet staten tar till när andra mindre ingripande åtgärder använts och inte gett effekt. Ytterligare begränsningar skulle slå hårt mot såväl företag som samhällsekonomin, säger Anders Holmestig, vd Fastighetsägarna Sverige.

Eftersom förslaget till ny förordning ger regeringen möjlighet att stänga i stort sett alla typer av lokaler för handel, service, gym och sport, kan det komma att drabba fastighetsbranschen hårt, menar Fastighetsägarna.

– Om regeringen eller en myndighet begränsar eller stänger ner butiker, restauranger, frisörer med mera måste såväl lokalhyresgäster som fastighetsföretag och bostadsrättsföreningar som drabbas ha en rätt till ekonomisk kompensation. Den tillfälliga pandemilagen har funnits på plats sedan början av januari men fortfarande har regeringen inte gett något slutligt besked om ersättning till de som drabbas av en eventuell nedstängning. Regeringen behöver därför omgående få en förordning om ersättning vid nedstängning på plats, säger Anders Holmestig.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]