[ Annons ]

Ulrika Hansson, skattejurist på Fastighetsägarna.
Publicerat 30 november, 2020

Momsregler kan hindra konvertering till bostäder

Omvandla lokaler till bostäder är uppmaningen från regeringen och något som Boverket ska utreda. Med dagens momsregler är det dock inte en lönsam affär för fastighetsägare. 

Boverket fick i november i år i uppdrag att snabbutreda förutsättningarna för omvandling av lokaler till bostäder. En åtgärd som kan göra att tomma lokaler, till exempel affärer och serviceinrättningar som fått det svårt i pandemin, kan göras om till bostäder.

Men Ulrika Hansson, skattejurist på Fastighetsägarna Sverige, pekar på att det är en konvertering som kan stöta på patrull på grund av de momsregler för uthyrning till bostäder vi har idag. 

[ Annons ]

–  Om fastighetsägaren haft en momspliktig lokaluthyrning och gjort investeringar  kräver dagens regler att tidigare avdragen moms ska betalas tillbaka till staten om hyresvärden börjar använda lokalerna i en momsfri verksamhet, till exempel uthyrning av bostäder. Det kan alltså innebära en stor momskostnad att göra en konvertering, säger Ulrika Hansson.

Låt oss anta att en frisörsalong görs om till en bostad, fastighetsägaren har lagt 500 000 kronor inklusive moms i ombyggnation och där fått tillbaka 100 000 kronor i moms (25%), blir det en bostad måste   fastighetsägaren i en sorts omvänd avskrivning betala tillbaka 10 000 kronor per år under tio år. En ökad kostnad som inte går att lägga på bostadens hyra eftersom den är reglerad.

– Det är många komplexa regler som styr momsen för fastigheter idag och enklast vore egentligen att all uthyrning av bostäder beläggs med moms, säger Ulrika Hansson. 

Idag går remisstiden ut för betänkandet om ny mervärdesskattelag. Där menar Fastighetsägarna och Allmännyttan att det saknas en mängd välbehövliga reformer på fastighetsområde. Läs debattartikeln här.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]