Annika Winsth

Gör: chefsekonom på Nordea

Mer om: Efter studier i Lund anställdes hon på finansdepartementet och gick därefter till Nordea 1994. Sitter i styrelsen för Lunds universitet samt i styrelsen för Utrikespolitiska Institutet.

Twitter: @annikawinsth

Försämrad ekonomi ökar spänningarna i Kina

Den kinesiska ekonomin har bromsat in betänkligt. Samtidigt är riskerna i den kommersiella fastighetsmarknaden påtagliga och den politiska inriktningen gör det alltmer osäkert för såväl inhemska som utländska aktörer

Tro inte det går att ”övervintra”

Flera ekonomier har visat oväntat stor motståndskraft och centralbankerna måste ta i mer för att dämpa inflationen. För skuldsatta hushåll och räntekänsliga fastighetsbolag är det inga goda nyheter, menar Annika Winst

Fler surdegar ska upp till ytan

Ett decennium av låg ränta har uppmuntrat oss alla att ta risker, såväl banker som fastighetsbolag. Nu oroas Annika Winsth av att fler surdegar kommer upp till ytan.

Avvakta med storsläggan

Prishöjningarna den senaste tiden möter motstånd. Annika Winsth hoppas att centralbankerna hinner uppfatta det innan de går fram med storsläggan.

Ränteuppgången är redan prissatt

Vi har några månader då inflationen kommer att vara hög, till och med mycket hög, men framåt sommaren borde läget vara annorlunda om centralbankerna gör sitt jobb, skriver Annika Winsth, chefsekonom på Nordea.

Dags att vaccinera världsekonomin

Annika Winsth varnar för att ökad smitta kan senarelägga centralbankernas beslut att minska stimulanserna och därmed påverka ränteläget. Vaccinationsgraden är central för återhämtningen.

Nu är räntebotten passerad

Inflationen tar fart och oavsett om det är en mer varaktig uppgång vi ser av priser eller inte lär räntebotten vara passerad, menar Annika Winsth.

Räkna med uppstuds i ekonomin

Med tydliga signaler om ett vaccin och normalisering av ekonomin räknar Annika Winsth med att vi får ett tydligt ekonomiskt uppstuds när vi väl är ute ur restriktionernas tid.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Krönikor ]
[ Nyheter ]
[ Reportage ]