Juan Handal äger JH Fastigheter. Ålder: 39 år. Familj: Fru och två barn. Bor: Hus i Harads. Fritid: Har nästan ingen, men tillbringar ledig tid med familjen. Övrigt: Delägare i Svantes Vilt & Bär. Foto: Fond & Fond
Publicerat 13 maj, 2022

”Jag vill ge tillbaka – både till byn och till mina hyresgäster”

Att ge tillbaka. Det är Juan Handals största drivkraft. I den norrbottniska byn Harads äger han JH Fastighetsbolag. Bland hyresgästerna finns många äldre som inte kan tänka sig en annan hyresvärd.

Hemma hos Ingrid Bergman bjuds det på hembakat. Hon har dukat med den finaste kaffeservisen och servetter med rosa tulpaner. Samma färg som tulpanerna i vasen mitt på bordet. Fastighetsägaren Juan Handal får ett nöjt välkomnade av fyra damer mellan 75 och 90 år som bor grannar. 

– Han brukar vara hopplös och aldrig hinna stanna. Men nu ska vi fika, säger Greta Edegren.      

[ Annons ]

Välkommet besök. Juan Handal är världens bästa hyresvärd, tycker Ulla-Britt Nilsson (t. v.), Gudrun Engström, Ingrid Bergman och Greta Edegren.

Vi befinner oss i Harads, några mil norr om Boden. Här bor det omkring 800 människor. För inte allt för många år sedan fanns det både apotek, bank, vårdcentral och tandläkare. Nu står tiden liksom stilla.

–  Vi hoppas alla att byn ska leva upp igen och att fler flyttar hit. Och utan dig hade det inte varit så fint som det är nu, säger Ulla-Britt Nilsson med en nick mot Juan.

– Den här mannen har gjort så mycket för byn. Verkligen. Och han tar så bra hand om oss. På sommaren ordnas grillfest, vi får julklappar och påskägg. Vi kan inte sätta värde nog på honom, inflikar Greta Edegren.

De fyra damerna har ingen hemtjänst, de hjälps åt och håller koll på varandra. Är det något i lägenheterna som behöver fixas ringer de Juan. Som alltid svarar.

– Jag trivs så bra här. Vi har bildat ett gäng, vi gammelflickor. Annars skulle jag sitta ensam. Och han där är den bästa hyresvärden man kan ha, säger Gudrun Engström som precis fyllt 90 år.

För tjugo år sedan kom Juan Handal som flykting i sommarkläder till Harads mitt i vintern och ville bara vända om. Nu är det här hans plats på jorden. Foto: Fond & Fond

Juan Handal kom till Harads som flykting från Palestina 2003. Och bestämde sig för att stanna. Skälet kan nog sammanfattas med ett namn. Svante Renberg. Han var lokalkändis och grundare till Svantes Vilt & Bär. Här fick Juan sitt första jobb, att köpa bär, för att sedan bli anställd i slakteriet.

–  Svante, som tyvärr gick bort för två år sedan, blev som min extrapappa. Han trodde på mig och gav mig en väg in i samhället. Jag kan inte beskriva hur mycket han har betytt.

En väg in, men med gott om egen drivkraft.

– Jag är en tjurskalle som älskar att göra affärer. När jag var liten var Monopol mitt favoritspel. Jag vann alltid. Och tänkte att någon gång ska jag äga riktiga hus, säger Juan Handal.

Jag är en tjurskalle som älskar att göra affärer.

Med sparade pengar och lån köpte han för sex år sedan sin första fastighet med fyra lägenheter.

– Jag gillar att göra nya saker och ville testa. Sedan rullade det på lite försiktigt. 2017 fick jag en fråga om jag ville köpa ett hyreshus. Det ville jag. Till rätt pris.

Det har gått bra för JH Fastigheter som numera äger 50 lägenheter i 16 fastigheter. Bolaget har också utökats med städfirma och tvätteri. Vilket har betytt arbetstillfällen. Omsättningen har nästan dubblerats från 2020. Då var den 3,9 miljoner kronor och 2021 6,9 miljoner kronor. Juan Handal är businessman ända ut i fingerspetsarna.

– Alltså, jag är bra på det där. När mina kompisar ska sälja sina bilar ringer de mig. Jag fixar, säger han och skrattar.

Juan Handal äger JH Fastigheter. Foto: Fond & Fond

Samtidigt är Juan Handal fastighetsägaren som stoppar tillbaka varenda spänn av vinsten i bolaget. För att fortsätta renovera, göra det fint och få hyresgästerna att vara nöjda. Juan Handal resonerarar att han ibland kan låta bli att höja hyran för pensionärer som har det knapert.

– Jag vill ge tillbaka. Både till byn och till mina hyresgäster. Många är äldre, det är de som byggt Sverige och gjort det möjligt för mig att söka asyl här. Det är viktigast, inte pengarna.

Egentligen vill Juan Handal inte äga fler fastigheter än han gör. Risken för att tappa den nära relationen med sina hyresgäster är för stor. Men när en gammal cafébyggnad blev till salu gick det inte att motstå.

– Fast jag slog inte till förrän priset var exakt det jag var villig att betala. Jag har planer för vad det ska bli här, men de vill jag inte avslöja än, säger han.

Jag vill att alla som passerar ska känna att den här byn lever.

Tillbaka till fikabordet. Damerna släpper motvilligt i väg Juan, eller Johan som de kallar honom. På vägen tillbaka kör vi genom samhället där mörkret sänkt sig. Juan Handal pekar. Det här äger jag. Och det. Och det där. Han ser stolt ut. Men inte över ägandet i sig. Det här är hans sätt att ge tillbaka till byn och människorna som lever där. Han upprepar det om och om igen.

– Titta vad fint det är med alla nymålade vita hus. Vi har bytt ut altandörrar, fönster, och satt upp belysning överallt. Vi är noga med att skotta snö och klippa gräsmattorna. Klipper gör jag själv. Jag vill att alla som passerar ska känna att den här byn lever, säger han och klickar fram ett meddelande på mobilen.

– Jag måste faktiskt visa det här. Helt oväntat, jag började nästan grina.

Där står att han är en av fem som nominerats att bli årets Bodensare. Det vill säga någon som genom sin drivkraft och verksamhet skapat en framtid både för sig själv och andra i kommunen. Den 23 april är det gala och vinnaren utses.

JH Fastigheter är en privat hyresvärd i Harads i Norrbotten. Äger och förvaltar 50 hyresrätter och två lokaler. I slutet av 2019 utökades företaget med städtjänster och i slutet av 2020 med ett tvätteri. Antalet anställda är cirka 15 personer. Omsättningen 2021 var 6,9 miljoner kronor med en vinst på 600 000 tusen kronor. Foto: Fond & Fond

Mobilen ringer. Som den har gjort ungefär var femte minut. Men det är så Juan Handal vill ha det. Han går ständigt på turbo och han släpper ogärna kontrollen.

– Jo, så är det. Jag har svårt att delegera vissa saker som jag alltid gjort själv och det är kanske inte alltid så bra. Jag jobbar jämt. Men för mig funkar det inte annars.

Dock innebär det att hans familj då och då blir tokig på honom och att han inte sover mer än tre, fyra timmar per natt. Det är för många tankar som snurrar.

Alla vet vem jag är och jag känner alla.

Juan Handal kunde nog inte föreställa sig vad som väntade när han tillsammans med sina föräldrar och storebror kom till Harads den där vinternatten för snart 20 år sedan. 23 december, minus 33 grader. Hemma i Betlehem hade familjens restaurang förstörts i kriget och de bestämde sig för att fly. När de kom hade de ingenting, bara sommarkläder, ingen mat, en mobil som inte fungerade.

– Det var så mörkt och så kallt. Inga människor, inga bilar. Vi såg en kyrka och gick in. Där fanns fyra personer. Sedan gick vi till Coop. Samma personer. Jag sa till min pappa det bor bara fyra här! Jag vill hem till Palestina. Nu!

–  Det var då. Aldrig flyttar jag härifrån. Alla vet vem jag är och jag känner alla. Det här är mitt hem.

[ Reportage ]
[ Nyheter ]
[ Krönikor ]