Johanna Skogestig. Titel: Vd Vasakronan. Ålder: 47 år. Bor: Saltsjö-Boo utanför Stockholm. Familj: Man och tre barn, 9, 15 och 17 år. Foto: Jennifer Glans
Publicerat 7 maj, 2021

I stormens öga

Fylld av framtidstro begav sig Vasakronans då nytillträdda vd Johanna Skogestig i väg på sportlovsresa till Österrike. När hon kom hem hade pandemin vält spelplanen på ända. 

Johanna Skogestig satt i en fullsatt gondol i österrikiska Söll med sin familj när det ringde. Samtalet var från Vasakronans huvudkontor. Oron för coronaviruset hade ökat. Där och då – på sportlovet i fjol – blev det uppenbart för henne att det skulle påverka henne som företagsledare.

– Det gick så fort. På planet till Österrike var jag förväntansfull och skidsugen. På vägen hem var alla oroliga, mest för att någon skulle bli smittad, säger Johanna Skogestig.

[ Annons ]

När en passagerare på planet hade bekräftats smittad några dagar senare satte hon sig direkt i karantän. Snart fick hon även skicka hem alla sina medarbetare. Allt gick i en rasande fart. Många hyresgäster inom butik och restaurang ringde i panik för att de hade svårt att betala hyran för andra kvartalet. Och inte nog med det – hela kapitalmarknaden började skaka.

– Vi har 70 miljarder i sammanlagd skuld. Så det är klart att det kändes i magen. Men när vi sedan tecknade ett avtal med Nordiska Investeringsbanken om ett lån på 750 miljoner, just som det var som oroligast på kapitalmarknaden, kände jag hur stabila vi är.

Med facit i hand fick hon rätt. Vasakronan har sett en begränsad påverkan på både uthyrning och resultat under 2020.

– Attraktiva kontor med bra lägen kommer fortsätta att vara viktigt för att locka de bästa medar-betarna, tror Johanna Skogestig. Foto: Jennifer Glans

När vi ses på Vasakronans nya kontor i Sergelhusen har det gått ett år. Johanna Skogestig har precis kommit tillbaka från en sportlovsvecka tillsammans med familjen i lägenheten i Åre.

– Det är en otroligt stor skillnad på känslan. Vi väntar på vaccinet och att allt ska återgå till det normala. Det är klart att effekten kan bli en ökad rotation av hyresgäster och därmed vissa omställningsvakanser framöver, men vi är rätt positionerade för framtiden med våra centrala fastigheter och flexibla lösningar.

Johanna Skogestig hade bara varit vd i fyra månader när pandemin tog fart. När hon tackade ja gick Vasakronan mot det bästa resultatet någonsin och nya stora projekt för 15 miljarder var på väg ut på marknaden: Sergelhusen i Stockholm, Platinan i Göteborg och Magasin X i Uppsala.

– Jag kände verkligen att nu står alla stjärnor rätt. Jag gick in med full energi och fokus på att hyra ut våra projektfastigheter. Tur eller skicklighet, men jag är glad att vi inte dröjde. Vi hann sätta avtal för nära 300 miljoner under första kvartalet, säger Johanna Skogestig.

Kanske var det tur att hon hade en lugn period före turbulensen. Styrelsen hade beordrat henne att vara ledig flera månader innan hon tillträdde, men då förstod hon inte varför.

– Men det var ett otroligt klokt beslut. Jag förstår nu att det handlade om att byta perspektiv. Jag måste släppa mitt fokus på min lilla del som investeringschef och lyfta blicken och se helheten.

– Den stora utmaningen för branschen och för oss är att utmana gamla sanningar och få ännu mera kraft i arbetet med digitalisering och hållbarhet, säger Johanna Skogestig om tiden framåt post corona. Foto: Jennifer Glans

Under sin ledighet laddade Johanna Skogestig inte bara om. Hon byggde klart Attefallshuset på villatomten i Saltsjö-Boo, gjorde några korta resor och var på fyra regionmöten. Det där med att ta det lugnt verkar inte vara hennes grej.

Johanna skogestig har alltid jobbat hårt, oavsett om hon har städat hotell, varit trainee på Skanska, jobbat som simlärare eller på Lantmäteriet i Sunne. Det har hon fått med sig hemifrån familjen i Sunne i Värmland, där hon växte upp med en mamma som var lärare och pappa som var fastighetsskötare.

– Jag minns när vi skulle åka på semester och hela familjen bodde i tält och plockade mängder av blåbär för att tjäna ihop till resan. Inte för att vi inte hade råd utan i uppfostringssyfte, säger hon och skrattar och håller ut armarna för att visa hur stora hinkar de fyllde.

Av kollegan Rebecca Liljebladh Thorell, som är kommunikationschef, beskrivs hon som välgrundad och med en härlig kombo av naturbarn och extrem affärsmässighet. Själv säger hon sig fortfarande vara väldigt mycket en småstadstjej och värmländska, även om dialekten har ebbat ut med åren. Och fortfarande är familjens stuga utanför Sunne den bästa platsen på jorden. Men att stanna kvar i Värmland var inte något alternativ. Mamma var redan från början väldigt tydlig med att de tre systrarna måste upptäcka världen utanför och efter gymnasiet flyttade Johanna Skogestig till Stockholm och KTH, där hon valde lantmäteri.

– Det var lite kul, för lantmätare är högstatus i Värmland. Min morfar som hade bondgård blev mäkta stolt. Som lantbrukare gillade han när lantmätaren kom ut och mätte upp gränser och rösen.

Att många jobbar hemma märks i våra citykärnor och även 2021 ser ut att bli ett utmanande år.

På KTH gick hon i den så kallade superklassen, med bland andra Anneli Jansson, vd Humlegårdens Fastigheter, Stina Lindh Hök, vd för Nyfosa och Caroline Arehult, vd Akademiska hus. De var ett starkt gäng, som umgås fortfarande.

– Vi har hållit ihop och peppat varandra både när det varit lite tyngre och när det gått bra. Ska man våga ta nästa steg i karriären? Jo, kan hon så kan jag.

Johanna Skogestig blickar ut över Hamngatan, där folk promenerar i lugn takt utanför Gallerian. För ett år sedan var city helt öde, spöklikt. Och Vasakronans hyresgäster med lokaler i gatuläge drabbades värst.

– Att många jobbar hemma märks i våra citykärnor och även 2021 ser ut att bli utmanande år för våra hyresgäster i gatuplan. Jag är ändå övertygad om att våra lägen kommer att vara attraktiva när det väl vänder. Vi arbetar med flexibla butikslokaler som till exempel pop up-butiker och nya avtalsformer för att underlätta för nya hyresgäster och möta efterfrågan.

På grund av att många jobbar på distans är kontorsmarknaden avvaktande. Men framöver tror Johanna Skogestig att attraktiva kontor i bästa läge kommer bli ännu viktigare för företagen, som måste konkurrera om de bästa medarbetarna och få dem att vilja komma till arbetsplatsen. Själv längtar hon intensivt tillbaka till kontorslivet.

– Jag längtar verkligen både efter att få gå till jobbet – och få komma hem. Det är svårt att dra gränsen mellan det privata och det professionella. Jag blir som i en jobb-bubbla och det skulle kunna gå en orkan i huset utan att jag märker det. Familjen känner knappt igen mig där jag sitter i sonens rum.

Men det pratas om butiksdöd och kontorsflykt och vakanserna ser ut att öka på flera håll. Är du inte orolig ändå?

– Nej, jag har faktiskt inte varit orolig på hela tiden. Den stora utmaningen för branschen och för oss är snarare att utmana gamla sanningar och få ännu mera kraft i arbetet med digitalisering och hållbarhet.

– Jag längtar verkligen både efter att få gå till jobbet – och att få komma hem, säger Johanna Skogestig. Foto: Jennifer Glans

Johanna Skogestig visar runt i Vasakronans nya hypermoderna lokaler i Sergelhusen. De stora öppna ytorna med öar av soffgrupper, som är tänkta som mötesplatser för många människor, ekar just nu tomma. Här finns den senaste tekniken och hållbara lösningar som till exempel toaletter med spolning från regnvatten. Kontoret, som nästan obemärkt går över i Vasakronans lika moderna coworking-koncept Arena, är mer än ett kontor; det är ett showroom för Vasakronans kunder.

– Vi såg trenden mot ökade krav på flexibilitet, både vad gäller lokaler och hyresformer långt innan pandemin. Därför hade vi redan skapat en produktpalett som möter den efterfrågan. Att våra kunder flyttar gör inget så länge vi behåller dem hos oss.

I paletten erbjuds hela skalan från skräddarsydda och nyckelfärdiga lokaler till konceptet Smart & Klart, där till och med basilikakrukan står på plats i köket och kunden kan flytta in och ut med kort varsel, till coworking-konceptet Arena. Att Vasakronan varit tidigt ute med flexibla lösningar är ännu en orsak till att Johanna Skogestig ser ljust på framtiden.

För hon är optimistiskt. Och även om året inte blev som den nya vd:n förväntat sig, har hon inte ångrat sitt beslut att ta över vd-stolen en enda gång.

– Jag trivs med utmaningar och sådana har det ju funnits gott om det senaste året.

VASAKRONAN
Vasakronan är Sveriges största fastighetsbolag med ett fastighetsvärde på 162 mdkr och 171 fastigheter. 
Inriktning är centrala lägen i Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala. 80 procent är kontorslokaler och 20 procent lokaler i gatuplan, t ex restauranger och butiker. Ägare är 1-4 AP-fonden.

[ Reportage ]
[ Nyheter ]
[ Krönikor ]