Stig Björn Ljunggren och Lars Stjernkvist. Foto: Talarforum/Norrköpings kommun
Publicerat 7 januari, 2019

”Hyresgästföreningen hjälper S att komma överens med C”

I en intervju i Dagens Industri öppnar Jonas Nygren, förbundschef på Hyresgästföreningen, för att man är redo att diskutera hyressättningssystemet. Ett sätt att underlätta samtalen mellan S och C, menar statsvetaren och debattören Stig Björn Ljunggren.

I regeringsförhandlingarna som pågår mellan S och framför allt C är en av de stora knäckfrågorna en mer avreglerad hyresmarknad där C bland annat ställt krav på fri hyressättning vid nyproduktion, möjligheten för hyresvärd och hyresgäst att själva teckna avtal och en höjning av schablonavdraget vid andrahandsuthyrning.

[ Annons ]

I en intervju i Dagens Industri säger Jonas Nygren, förbundschef på Hyresgästföreningen, att man kan tänka sig ”ett omtag om hela den svenska bostadspolitiken och då måste alla parter, även vi, fundera på vad som krävs”.

Här påtalar Jonas Nygren att ”det finns utmaningar i hyressättningssystemet, och att det har uppstått en diskussion om detta är inte ett problem. Det viktiga är att parterna får sätta ramarna för hur systemet ska fungera i framtiden”.

Nygrens uttalande går att tolka som att Hyresgästföreningen öppnar upp för en friare hyressättning, men han anser samtidigt att alla frågor ska tas i ett paket där flyttskatten, ränteavdrag, rot-avdrag och finansieringen av nya bostäder ingår i en uppgörelse.

Statsvetaren och debattören Stig Björn Ljunggren tror att Hyresgästföreningen med detta utspel vill hjälpa Socialdemokraterna i processen med att kunna bilda en regering med C och L.

– Det finns ju faktiskt idag en majoritet i riksdagen som kan tänkas rycka undan mattan för Hyresgästföreningens centrala roll som förhandlare. I det läget är det förstås bättre att underlätta för S att komma överens om en modell där föreningen fortfarande har någon slags veto. Lite samma sak som i arbetsrättsfrågorna där fackföreningarna inte betraktar varje bokstav som helig, viktigast är att fortsatt inte ställas åt sidan som part i förhandlingar.

Ljunggren påpekar även att det inte råder total enighet i Hyresgästföreningen om friare och mer marknadsanpassade hyror.

– Det hårdnackade motståndet tycks mest komma från lokala företrädare i Stockholm. Detta kan vara en signal till den falangen att mjuka upp sin inställning.

Lars Stjernkvist, Socialdemokratiskt kommunalråd i Norrköping och tidigare riksdagsledamot, är inte så förvånad över att Hyresgästföreningen öppnar dörren på glänt för att diskutera förändringar i hyressystemet.

– Det är en fråga som diskuterats under lång tid och det borde inte vara en stridsfråga. Ofta råder ett tonläge som dåligt speglar de reella motsättningarna som finns. När man börjar klargöra vad man tycker är inte meningsskiljaktigheterna mellan parterna inte så dramatiska, menar Lars Stjernkvist.

Men han tror inte att Jonas Nygrens öppningar är ett beställningsverk från Stefan Löfven inför regeringsbildningen.

– Politiken brukar sällan vara så övertaktisk.

Fastighetstidningen har utan framgång sökt Jonas Nygren för en kommentar.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]