[ Annons ]

Foto: Shutterstock.
Publicerat 1 juli, 2021

Färre unga vill flytta till storstäderna

Storstäder lockar inte landets unga i lika stor utsträckning som tidigare. 34 procent av svenskar mellan 18 och 26 skulle välja en mellanstor stad nästa gång de flyttar, enligt en undersökning från Fastighetsbyrån.

Stockholm, Göteborg och Malmö står inte längre högst upp på önskelistan när unga får välja fritt var de ska bo. Enligt en ny undersökning som Kantar Sifo gjort på uppdrag av Fastighetsbyrån, där 1000 svenskar mellan 18 och 26 år har deltagit, skulle 34 procent av de tillfrågade välja en mellanstor stad nästa gång de ska flytta, medan 33 procent väljer någon av storstäderna. 15 procent uppger att de vill bo på landsbygden och var tionde 9 procent vill bo i en småstad. Bland de som idag bor utanför storstadsområdena vill endast 16 procent flytta dit och i Malmö vill nästan hälften byta ort nästa gång de flyttar.

I den yngsta gruppen, 18–20 år, uppger hela 40 procent att de vill bo i en mellanstor stad.

[ Annons ]

– Det kan vara ett trendbrott vi ser. Det finns naturligtvis flera orsaker till att fler nu föredrar mindre orter framför storstäderna men sannolikt är en starkt bidragande orsak bostadsbristen och de höga priserna i Stockholm, Göteborg och Malmö. Vi kan även se att pandemin förändrat bostadspreferenserna hos vissa och trenden går mot att fler vill bo större, ha möjlighet att arbeta hemma och ha tillgång till trädgård och natur. Och centrala lägen i city värderas något lägre, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

Bland övriga resultat märks bland annat att 75 procent vill flytta inom tre år och att 65 procent vill äga sin nästa bostad. 

Coronapandemin har skapat ett ökat fokus på hemmet. Efterfrågan har ökat och priserna har stigit. Bland 18–26-åringarna uppger 23 procent att de fått förändrade boendepreferenser under pandemin. Framför allt vill många ha ett hemmakontor, tillgång till trädgård och bo större. Undersökningen visar även att flest, 36 procent, vill flytta till en bostadsrätt nästa gång men många, 29 procent, vill flytta till villa eller radhus.

Frågorna i undersökningen

Skulle du vilja flytta från ditt nuvarande boende, i så fall när?

Inom 12 månader, 34 %.

Inom 1–3 år, 41 %.

Inom 4–5 år, 12 %.

Om mer än 5 år, 6 %.

Aldrig, 2 %.

Tveksam, vet ej, 5 %.

Hur skulle du vilja bo, om du fick välja, när du flyttar nästa gång?

Hemma hos förälder/vårdnadshavare, 1 %.

I studentlägenhet, 10 %.

I egen hyresrätt, 21 %.

I andra/tredje hand/inneboende, 0 %.

I egen bostadsrätt, 36 %.

I egen villa/radhus, 29 %.

Annat, 2 %.

Tveksam, vet ej, 2 %.

Var skulle du helst vilja bo nästa gång du byter boende?

1. I en mellanstor stad, 34 %.

2. I Sthlm, Gbg, Malmö, 33 %.

3. Landsbygd, 15%.

4. Småstad, 9 %.

5. Utomlands, 4 %.

6. Tveksam, vej ej, 4%.

7. Jag vill aldrig byta boende, 1%.

Har din syn på hur du vill bo förändrats under pandemin?

Ja, 23 %.

Nej, 72 %.

Tveksam, vet ej, 5 %.

På vilket/vilka sätt har det förändrats?

Vill ha plats för hemmakontor, 36 %.

Vill ha tillgång till trädgård, 34 %.

Vill bo större, 30 %.

Vill komma närmare naturen, 16 %.

Jag behöver inte bo lika centralt, 13 %.

Om undersökningen:

Undersökningen har genomförts av Kantar Sifo på uppdrag av Fastighetsbyrån. Den bygger på 1000 intervjuer, med personer i åldern 18-26 år. Datainsamlingen genomfördes i Kantar Sifos slumpmässigt rekryterade webbpanel, mellan 12 och 24 maj 2021.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]