Jobbar från huvudkontoret på Gustav III:s boulevard i Solna. Han är vd på JM sedan 2002, innan dess platsingenjör, projektledare, regionchef och affärsenhetschef på JM sedan 1986, han kan alltså bolaget i grunden. Foto: Johan Bergmark
Publicerat 5 juni, 2020

”Det påverkar inte våra planer att bygga bostäder i storstaden”

Den minskade efterfrågan på bostäder blir nog trots allt tämligen kortvarig, spår Johan Skoglund, vd JM. Han öppnar för möjligheten att konvertera bostadsrätter till hyresrätter om försäljningen stannar av.

JM symboliserar kanske mer än något annat bostadsbolag den utveckling som präglat Stockholm de senaste 30 åren. Man har varit extremt duktig på att hitta mark som kan förtätas och förädlas med nya bostadsområden som Liljeholmskajen och Dalénum i Stockholm. Men även andra stora bostadsprojekt i Malmö och Göteborg.

[ Annons ]

Att bolagets vd Johan Skoglund skulle ifrågasätta den täta stadens attraktivitet vore förstås tjänstefel och han påpekar mycket riktigt att pandemier har kommit och gått genom historien, parallellt med urbaniseringen och allt fler människor som sökt sig till större städer.

– När alla restriktioner släpper är jag säker på att bostadsmarknaden återgår till ett normalläge igen. Den här typen av händelser påverkar inte på längre sikt våra planer på att bygga bostäder i storstaden. Och jag tror inte heller att marknaden kommer efterfråga någon helt annan typ av boenden, säger Johan Skoglund med stor övertygelse.

Närhet till ett stort utbud av service, bra kommunikation (helst med spårbunden trafik) en balkong och möjligheten att nå ett grönområde, det är enligt Johan Skoglund sådant som folk söker oavsett om det råder pandemi eller inte.

– Vi har sedan länge valt att förvärva mark nära spårbunden trafik för att det ska vara lätt att åka kollektivt, även ut i naturen, men det har varit en hållbarhetsfråga och inte kopplat till pandemier.

Prisbilden ser vi som stabil och erfarenheten från finanskrisen var att det som påverkas mest är utbudet och inte priset

Några dagar innan intervjun har JM rapporterat resultatet för första kvartalet. Det såg bra ut på marknaden fram till slutet av mars då en viss försiktighet inträdde och JM räknar som så många andra bostadsutvecklare med att efterfrågan kommer att minska fram till att smittan avklingat och inte längre ses som ett hot.

– Vi får anpassa oss och det innebär i så fall ett minskat antal produktionsstartade bostäder per etapp. Men vi höjer inte våra bokningskrav för byggstart, de ska fortsättningsvis ligga mellan 30 till 50 procent. Prisbilden ser vi som stabil och erfarenheten från finanskrisen var att det som påverkas mest är utbudet och inte priset, säger Johan Skoglund.

En möjlighet om försäljningen går trögt är att konvertera bostadsrätter till hyresrätter. Johan Skoglund kan tänka sig att tio procent av det JM färdigställer åren framåt är hyresrätter, han tror även att intresset fortsatt är stort för ägarlägenheter – ett alternativ som lockat kunder med lite större plånböcker och som ser lägenheten som en investering med möjlighet att hyra ut. 

Om nu det mesta går tillbaka till basic efter pandemin så tror Johan Skoglund att den bestående förändringen är distansarbetet och möjligheterna att få mer gjort via dator och mobil. På JM är det möjligt att få visning av mäklare via video och att göra digitala bokningar.

– Sedan vi införde möjligheten att boka och betala på webben är det 1 200 kunder som har utnyttjat möjligheten att titta på projekten digitalt utan att se dem fysiskt. Den 27 mars skrev vi även vårt första digitala kontrakt i Norge och vi kommer att börja skriva digitala kontrakt även i Sverige under maj. Det här är ett område vi kommer att jobba vidare med och förfina.

[Fler artiklar i temat]

[ Reportage ]
[ Nyheter ]
[ Krönikor ]