Carl-Oskar Bohlin menar att det är lite yrvaket att nu som fastighetsägare inse att man ansvarar för skyddsrummen. Foto: Axel Adolfsson
Publicerat 2 april, 2025

Bohlin om skyddsrumsfrågan: ”Yrvaket och gnälligt”

Carl-Oskar Bohlin var tydlig: fastighetsägare måsta ta ansvar för skyddsrummen. Men från fastighetsägarhåll vidhåller man att det trots allt finns frågetecken att reda ut.

Carl-Oskar Bohlin, minister för civilt försvar, utesluter inte helt att det statliga anslaget för upprustning av skyddsrum kan behöva justeras uppåt. Men när han debatterade frågan med Sveriges Allmännytta i TV4 Nyhetsmorgon var beskedet tydligt. Ansvaret vilar främst på landets fastighetsägare.

–  I grunden så behöver det finnas en förståelse för att staten inte kan lösa alla problem och jag blir beklämd när Sveriges allmännytta i princip efterlyser statliga städpatruller som ska komma och städa ur lägenhetsförråd som används av hyresgästerna. Detta är ju en nyttighet som tillkommer de boende under fredstid och då måste man också kunna vara beredd att ta ansvaret och hjälpa till och iordningsställa skyddsrummen på 48 timmar. Det ansvaret kan inte staten ta, sa Carl-Oskar Bohlin.

[ Annons ]

Men Cathrine Holgersson, vd Sveriges allmännytta, menade att det är orimligt att det helt faller på på fastighetsägare att underhålla Sveriges 64 000 skyddsrum.

Cathrine Holgersson, vd Sveriges allmännytta, tycker att finansieringen av vad fastighetsägare faktiskt ska stå för bör ses över. Foto: Sveriges Allmännytta.

– En stor del av skyddsrummen som finns idag byggdes mellan femtio- och sjuttiotalet, till den nivån som man då byggde skyddsrum, och att idag nu upprätthålla den skyddsnivå som krävs innebär en hel del utmaningar för många, sa hon.

Hon anser att mer nationellt stöd behövs, och att finansieringen av vad fastighetsägare faktiskt ska stå för bör ses över.

Det örat ville dock inte Carl-Oskar Bohlin dock inte riktigt höra på. Han menade att det är lite yrvaket att nu som fastighetsägare inse att man ansvarar för skyddsrummen. Det är ett ansvar som har funnits sedan 60-talet.

– Jag tycker att det är gnälligt därför att det är staten som har betalat för de här skyddsrummen. Det är tillkommande värde för fastighetsägarna, sa Carl-Oskar Bohlin.

Hos Fastighetsägarna följde Anna Thureson,  näringspolitisk expert, debatten med stort intresse. Hon håller inte helt med Carl-Oskar Bohlin som ett flertal gånger återkom till att det inte råder några frågetecken kring ansvarsfördelningen. 

Anna Thureson, näringspolitisk expert Fastighetsägarna Sverige, håller inte med Carl-Oskar Bohlin. Foto: Helén Karlsson.

– Den statliga utredningen landade i att det i dag råder brister i tydlighet kring ansvarsfördelningen, vilket kan försvåra planering och genomförande. Vi märker också hos våra medlemmar att det finns ett behov av tydlighet.

Anna Thureson syftar på utredningen Ett stärkt skydd för civilbefolkningen vid höjd beredskap (SOU 2022:57 som) presenterades redan i november 2022. Våren 2023 skickades förslagen ut på remiss.

– Men än idag, nästan två år senare, finns ingen proposition. Varför dröjer beskedet?

 Dock är Anna Thureson tydlig med att i det förändrade säkerhetsläget som råder inte duger att enbart klargöra ansvaret.

– Fastighetsägare har en nyckelroll. Genom ett starkare samarbete kan förutsättningarna stärkas. Fastighetsägare behöver involveras i arbetet och inte minst i arbetet med att ta fram en strategi för modernisering och upprustning av Sveriges skyddsrum, säger Anna Thureson.

Hon skulle välkomna ett större statligt anslag, vilket Carl-Oskar Bohlin antydde. Men framförallt menar hon att det finns ett behov att samarbeta kring tydligare riktlinjer i en rad praktiska frågor.

– Vi ser en allt osäkrare omvärld där Sverige måste vara redo, säger Anna Thureson.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]