Foto: Shutterstock
Publicerat 17 oktober, 2023

Andrahand: Högre hyror trots ökat utbud

Utbudet av lägenheter på andrahandsmarknaden har ökat med cirka 50 procent i storstäderna och det tar längre tid att få en lägenhet uthyrd. Men hyrorna fortsätter upp.

Ett historiskt skifte på andrahandsmarknaden, för första gången är det ”hyresgästens marknad”. Det menar Fredrik Strömsten, vd för Qasa som är Blockets tjänst för uthyrning av lägenheter. I deras rapport för tredje kvartalet i år är trenden tydlig: fler lägenheter som annonseras ut och då mindre konkurrens för hyresgästerna.

Men å andra sidan är det inte direkt hyresgästens marknad när andrahandshyran ska betalas. Här visar deras sammanställning en uppgång.

[ Annons ]

Sett över 2023 fram till september har utbudet ökat med 70 procent i Göteborg, 52 procent i Stockholm och 36 procent i Malmö. Snittet för hela Sverige är 45 procent fler annonserade uthyrningar. Samtidigt har inte efterfrågan följt med och Qasas statistik visar att antal sökande i relation till det som annonserats ut har halverats.

Till stor del beror det ökade utbudet på att bostadsrättsinnehavare väljer att hyra ut i stället för att sälja med förhoppning om att marknad och priser ska lyfta längre fram. Dessutom är det fler som behöver den extra inkomsten när räntorna går upp.

Vi ser också tendenser att allt fler väljer att hyra istället för att köpa bostad just nu.

Men det ökade utbudet tycks inte ha påverkat hyresnivåerna nämnvärt. Det senaste kvartalet har hyresnivåerna i det tre storstäderna ökat med cirka 4–5 procent.

­– Att priserna trots allt gått upp på många håll beror på att räntehöjningar gjort det dyrare att äga en bostad, vilket också påverkar andrahandshyrorna. Däremot går det idag inte att få en bostad uthyrd till ockerhyror. Vi ser också tendenser att allt fler väljer att hyra istället för att köpa bostad just nu, till följd av den osäkra marknaden. Att hyra är ett flexibelt sätt att bo, utan bolån, säger Fredrik Strömsten.

Att hyra en villa är dock något billigare just nu. Det kan vara höga elräkningar som avskräcker där.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]