UTMANINGEN: Från mässhall till sjukhus på 14 dagar. Rikard Skärebo vet ännu inte om Älvsjö sjukhus behöver användas. Kanske klarar akutsjukvården att ta hand om alla som smittats med covid-19. Men det han vet nu är att detta går att göra. Det finns kapacitet och ett grymt engagemang. Foto: Johan Bergmark
Publicerat 22 maj, 2020

Akut omställning

Erfarenhet och lugn. Rikard Skärebo, produktionschef på Stockholmsmässan, lyckades på rekordknapp tid styra ett gigantiskt projekt i hamn. På 14 dagar byggdes ett sjukhus med 600 vårdplatser.

Onsdagen den 11 mars kom beskedet. Regeringen förbjöd sammankomster med fler än 500 personer. Klockan 16 samma dag fick Rikard Skärebo, produktionschef på Stockholmsmässan ett samtal. Båtmässan Allt för sjön skulle omedelbart stängas.

[ Annons ]

–  Det första jag gjorde var att ringa in personal eftersom vi behövde demontera. Samma kväll var vi på plats. Det var en jättekonstig känsla. Jag möttes av uppgivna och oroliga utställare som satsat mycket tid och pengar. De pratade om det som hänt och vissa hade haft det på känn.

Alla event efter Allt för sjön ställdes in. Bland annat Cykelmässan, Fotomässan, Trädgårdsmässan och Nordbygg. Rikard Skärebo fick informera samarbetspartners, entreprenörer och personal. Nu fanns det ingenting mer att göra på Stockholmsmässan. Men då visste han inte vad som låg framför honom.

Torsdagen den 19 mars blev Stockholmsmässan kontaktad av ett läkarteam från Region Stockholm. De sökte en plats där det gick att snabbt bygga ett sjukhus för patienter som smittats av covid-19.

– Dagen efter visade vi lokalerna. På lördag kväll kom beskedet. Region Stockholm ville använda den 28 000 kvadratmeter stora A-hallen. Ursprungsuppdraget var 200 platser på tio dagar. Jag hade sett på nyheterna hur Italien och Tyskland byggt fältsjukhus i mässhallar. Jag tänkte, oj det här är allvarligt.

Samordning och logistik. När beskedet kom att ett fältsjukhus skulle byggas på Stockholmsmässan klev produktionschef Rikard Skärebo in med sin långa erfarenhet och personliga lugn. Foto: Johan Bergmark

Även om sjukhuset i skrivande stund inte tagits i bruk, så visar de två veckor som följde hur snabbt det faktiskt går att ställa om när det verkligen behövs. För Rikard Skärebo handlade det om att så fort som möjligt få allt på rull. Natten till söndag hade han svårt att sova. Tankarna snurrade.

– Men jag var ändå rätt trygg. Vi hade alla förutsättningar. Stora ytor, kanaler i golven för att dra vatten, avlopp och el, transformatorer, ventilation, fem kilometer tross och 5 000 flyttbara väggar. Vi hade erfaren personal och entreprenörer som var vana vid att bygga på kort tid, säger han och fortsätter:

– Söndag morgon blev jag kallad till ett möte där jag fick mer information och också blev utsedd till samordningsansvarig. På kvällen ringde jag runt till vår personal, VVS-folk, elektriker, byggare, målare och så vidare. Det var en stor apparat att dra igång. Budskapet var detsamma till alla, nu är det bråttom. Klockan sex på måndag morgon drog vi igång.

Rikard Skärebo, Produktionschef. Foto: Johan Bergmark

Ett normalt event på mässan börjar med att planera, ta fram ritningar, lägga order och sedan börja producera. Nu fick allting göras baklänges.

– Huvudansvarig läkare gjorde en grov skiss över vilka behov som fanns och hur sjukhuset skulle se ut. Utifrån den började vi bygga.

Rikard Skärebo visade sig vara rätt man på rätt plats i det intensiva arbetet med att få klart sjukhuset som fick namnet Älvsjö sjukhus. Inte minst eftersom han har 30 år bakom sig på Stockholmsmässan.

– Jag började som lagerförman och jobbade sedan bland annat som logistikchef. 2011 blev jag produktionschef. I det här otroligt utmanande projektet kände jag en trygghet i att jag kan byggnaden, organisationen och vet vad vi kan prestera. Jag är bra på strategi, logistik och gillar stora produktioner. Ju större desto bättre. Sedan brukar människor säga att jag har ett lugn. Och det har jag.

Hela dagen gick åt till att landa i ansvarsroller och få ordning på alla delar.

Tillbaka till måndagen när bygget av sjukhuset startade. I Rikards roll ingick att samordna inte bara den egna organisationen, utan även tillsammans med de tre andra parterna: läkarteamet från Region Stockholm, Locum och Försvaret.

– Hela dagen gick åt till att landa i ansvarsroller och få ordning på alla delar. Det var lite stressigt. Locum har stor vana och expertis kring att bygga sjukhus, men med stor framförhållning. Försvaret skulle bygga 30 intensivvårdsplatser i tält, men vi insåg att det var bättre att de använde våra moduler. Det var mycket som behövde komma på plats. När jag kom hem sent på måndagen var jag helt slut.

Efter den hektiska första dagen började bitarna falla på plats. Mängder av människor från olika håll slet mot samma mål. El och VVS var två områden där det behövde mycket resurser. Som mest jobbade 45 VVS-montörer och ett 40-tal elektriker på plats.

– Vi var så fokuserade på att få klart sjukhuset och körde bara på. Sedan när delar började bli klara och de började sprita och rulla in sjukvagnar kom allvaret krypande. Varför sjukhuset behövdes och vad det skulle användas till. Det var då allting började sjunka in, säger Rikard Skärebo.

Allvar och stolthet. När allt började komma på plats sjönk det in hos produktionschef Rikard Skärebo. Det här var vad han och alla andra faktiskt gjort. Foto: Johan Bergmark

Sjukhuset byggdes i etapper och torsdagen den 9 april, 14 arbetsdagar efter produktionsstart, var det helt klart. Nu fanns här 600 vårdplatser med möjlighet att omvandla cirka 400 till intensivvårdsplatser.

– Det fanns en otrolig drivkraft hos alla att ta sig an uppgiften och alla ville verkligen göra en samhällsinsats. Det var rörande att se det engagemanget. Efter den lite röriga starten fungerade också samarbetet med övriga parter fantastiskt bra. Vi hade avstämningar tre gånger om dagen.

Nu finns här 600 vårdplatser med möjlighet att omvandla cirka 400 till intensivvårdsplatser.

Att bygga Älvsjö sjukhus var en utmaning på många sätt. Byggnadstekniskt, samordningsmässigt, logistiskt och emotionellt. Så vad tar du främst med dig?

– Att ett projekt som detta faktiskt går att genomföra. Från ett uppdrag som vi inte riktigt hade grepp om till ett färdigt sjukhus på 14 dagar. Om liknande saker händer i framtiden är vi beredda och står rustade. Om man bortser från det otroligt tråkiga med corona har det varit en fantastiskt upplevelse och erfarenhet. Jag känner ett inre välbefinnande och stolthet över hur snabbt vi gjorde detta. 600 vårdplatser, det är lika många som på större sjukhus i Stockholm, säger Rikard Skärebo och fortsätter:

–Vi har fått väldigt mycket beröm, nästan så att det varit svårt att ta till sig. Personligen växer man naturligtvis och jag känner mig ännu mera trygg i min yrkesroll. Väldigt kul var att jag fick en utmärkelse från försvaret, The Generals coin, för särskilda insatser.

Däremot är framtiden för Stockholmsmässan oviss. Just nu finna inga planerade event före sommaren.

– Vår verksamhet är i högsta grad påverkad och det känns förstås jobbigt. Att samla många människor för att mötas är vår business. Det här kommer att bli en tuff utmaning.

Rikard Skärebo. TITEL: Produktionschef. ÅLDER: 48 år. BOR: Villa i Täby. FAMILJ: Fru och två barn. GÖR FÖR ATT KOPPLA AV: Är på lantstället, åker ut med båten, kör motorcykel, jagar och går i skogen med hunden. Foto: Johan Bergmark
[ Reportage ]
[ Nyheter ]
[ Krönikor ]