Det blir inget åtal för fastighetsägaren efter ett balkongras i Ulricehamn där tre kvinnor skadades. Men åklagaren i fallet och Boverkets expert anser att även balkonger bör stå under besiktning.
Det kunde ha slutat riktigt illa. Men tur i oturen var att just denna balkong var på låg höjd, knappt tre meter upp från marken, och att de tre kvinnorna landade i växtlighet. En kvinna fick skador i ryggen, de två andra fick lindriga skador.
Olyckan som skedde i maj polisanmäldes och en förundersökning påbörjades. Men i tisdags denna vecka beslutade åklagaren Martin Westeröd att lägga ner ärendet.
– Jag har inte kunnat komma fram till att fastighetsägaren kan hållas till ansvar för det som skett, och det finns därför inget straffrättsligt ansvar. I ett sådant läge finns inget skäl att fortsätta med förundersökningen, säger Martin Westeröd till Fastighetstidningen.
Han konstaterar att det inte hade riktats några klagomål om brister på balkongen och att fastighetsägaren inte hade skäl att misstänka det fanns rost i bärande konstruktioner, vilket var orsaken till att golvet lossnade.
– Ett konsultföretag som anlitades konstaterade att man inte med en okulär besiktning skulle ha upptäckt felet – det hade behövts andra kontroller, säger Martin Westeröd.
Om de boende hade informerat om att de sett brister på balkongen, hade då du bedömt det annorlunda?
– Ja, möjligen. Hade någon väckt frågan och det hade nonchalerats av fastighetsägaren kan jag inte utesluta att det kan anses vara vållande av brott.
Martin Westeröd säger att han själv var överraskad av att det inte görs regelbundna kontroller av balkonger som det till exempel görs av hissar.
– Det är märkligt med tanke på hur utsatta människor är på en balkong högt upp. Det kan ju leda till hemska saker när de inte är i bra skick.
Jonas Edahl, som arbetar på enheten för Byggande och inomhusmiljö på Boverket, håller med om att det idag finns brister i kontrollen av balkonger.
– Det finns inte några krav i plan- och bygglagen eller plan- och byggförordningen som reglerar obligatorisk återkommande kontroll av balkonger likt det vi till exempel har för hissar och ventilation, säger Jonas Edahl.
Han har själv påtalat att det finns ett behov av att se över lagen för att komma till rätta med problemet. Än så länge är det dock inte en fråga som kommit upp på Regeringskansliet.
Om det inträffar en större olycka och dödsfall lär det väl bli prioriterat?
– Jo, så kan det ju bli tyvärr, säger Jonas Edahl. Det är ju förskräckligt om folk ska skada sig för att frågan ska prioriteras.
Nu, menar han, finns det ändå regler i plan- och bygglagen som innebär att fastighetsägare är skyldiga att underhålla sin fastighet och hålla den i sådant skick att inga människor ska komma till skada, och att balkongen förstås är en del av det.
Ett annat sätt att komma till rätta med detta är att tillämpa en paragraf i plan- och bygglagen om föreläggande om underhållsutredning, där byggnadsnämnden kan förelägga en fastighetsägare att utreda om det finns sådana brister i en konstruktion som behöver åtgärdas.
– Utredningen måste dock göras av en fristående sakkunnig, det vill säga en certifierad person. Problemet är bara att det inte finns några certifierade konstruktörer för att i sin tur utföra sådana utredningar, och att ett system för att certifiera just konstruktörer saknas, säger Jonas Edahl.
Hans råd till fastighetsägare är att i möjligaste mån ha regelbunden översyn av balkongerna, särskilt äldre fastigheter. Betong som är äldre än 50 år börjar att tappa sin skyddande förmåga.
– När betong åldras bli den porös vilket gör att vatten kan tränga ner till armeringen i konstruktionen som då rostar och bärigheten minskar. Därför viktigt att underhålla tätskikt så att vatten inte tränger ner till armeringen i gamla betongkonstruktioner
Det finns, säger Jonas Edahl, en rad tekniker för att undersöka en betongkonstruktion men för att kunna tolka resultatet krävs både kompetens och erfarenhet.
Johan Strömberg, vd för fastighetsbolaget Ås Härads Fastigheter, som äger huset där olyckan skedde, är lättad av åklagarens beslut.
– Jag kan säga att det var väntat, men att det ändå är skönt att få ett avslut, säger Johan Strömberg.
Läs tips från Fastighetsägarna om hur man undviker problem med balkongen.