[ Annons ]

Roger Akelius på sitt torp utanför Göteborg. Här vistas han under Bahamas orkansäsong. Foto: Johannes Berner
Publicerat 25 april, 2016

Akelius vill bli bostadsminister

Fastighetsmiljardären Roger Akelius är beredd att lämna Bahamas och komma hem till Sverige – om han får bli landets nya bostadsminister. Det uppger han i en intervju med Dagens Industri.

Roger Akelius, grundaren bakom ett av Sveriges största fastighetsbolag, tror att han skulle kunna göra mycket nytta för Sverige i rollen som bostadsminister. Det säger han i en intervju med Dagens Industri.

[ Annons ]

Tidigare i Fastighetstidningen

Per Bolund (MP) tar över som tillförordnad bostadsminister efter Mehmet Kaplan. Fotograf: Fredrik Hjerling

Bolund får branschens gillande

 

Den 71-åriga branschprofilen är beredd att lämna Bahamas där han bor idag och komma hem till Sverige om han skulle få jobbet som bostadsminister för Socialdemokraterna.

”Bolaget klarar sig utan mig. Mina chefer skulle fira med ett ’Äntligen fria’, säger Roger Akelius till Dagens industri.

Den politiska agendan tycks Roger Akelius redan ha klar för sig. I intervjun nämner han att han som bostadsminister skulle verka för fri byggnadsrätt med begränsningen 20 procent av markytan och inte högre än en vinkel 45 grader från tomtgräns. Han nämner också en önskan om mer generella regler istället för detaljstyrning och en förändring av hyressättningssystemet.

– Jag vill införa en regel som säger att man får inte höja hyran på befintliga hus med mer än inflationen plus 2 procent. Den vanligaste kritiken mot mig är nog att jag skulle vilja chockhöja hyrorna, den andra att jag vill chockhöja byggandet. Antingen har vi det som vi har det nu eller så gör man något annat – jag tror vi måste göra något radikalt, säger han.

Läs hela intervjun med Roger Akelius i Dagens Industri här.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]