[ Annons ]

Som en av fem finalister har nu arkitektbyrån Wingårdhs valts ut i tävlingen om att få rita Sveriges nya skyskrapa. Samtliga andra finalister är internationella arkitektkontor.
Publicerat 18 december, 2013

Wingårdhs i final om att få rita Sveriges nya skyskrapa

Som en av fem finalister har nu arkitektbyrån Wingårdhs valts ut i tävlingen om att få rita Sveriges nya skyskrapa. Samtliga andra finalister är internationella arkitektkontor.

Av 56 inskickade bidrag återstår nu bara fem, där enda helsvenska representant är Wingårdhs arkitekter. Varje finalist får 500 000 kronor för sitt förslag, som ska lämnas in anonymt senast den 13 maj 2014.

[ Annons ]

– Vi har gått igenom referensprojekt och bedömt den gestaltningsmässiga och arkitektoniska förmågan för denna typ av uppgift, säger Björn Siesjö, stadsarkitekt i Göteborg och en av deltagarna i urvalsgruppen.

– Vi har även studerat projektorganisationens kompetens och bedömt nyckelpersonerna i denna. Oberoende av stor eller liten erfarenhet av höga hus har flera tävlingsbidrag visat på en intressant bredd mellan arkitekter, konstruktörer, stadsplanerare, miljö- och hållbarhetskonsulter.

DE FEM FINALISTERNA ÄR:

Manuelle Gautrand Architects
Ian Simpson Architects
S.O.M
Wingårdhs Arkitektkontor
Zaha Hadid Architects

Manuelle Gautrand Architects

Motivering: Relevanta och väl genomförda referensprojekt. Spännande arkitektur med reali- serbara projekt som även innehåller en tydlig hållbarhetsinriktning. Arkitekten kombinerar strukturella byggmetoder med inspirerande former och vågar inkludera omgivningen i sina projekt på ett nytänkande sätt.

Ian Simpson Architects

Motivering: Relevanta och väl genomförda referensprojekt. Erfarenheter från liknande projekt där både höga hus samt stadsplaneringsuppdrag har genomförts med intressant arkitektur som har förnyat och förbättrat närområdet samt omgivande miljöer. Arkitekten är van vid samar- beten med konstruktörer/en som i detta fall har specialistkompetens gällande höga hus.

SOM (Skidmore Owings & Merrill)

Motivering: Relevanta och väl genomförda referensprojekt med framstående internationell arkitektonisk höjd. God kunskap inom stadsplanering samt uppförande av höga byggnader med innovativa och rationella byggmetoder. Erfarenhet och kapacitet med lång erfarenhet i liknande projekt. Tävlingsteamet är väl genomtänkt med kompetens där även hållbarhetsper- spektivet lyfts fram.

Wingårdhs Arkitektkontor

Motivering: Relevanta referensprojekt med väl genomförda samt projekterade projekt både i Sverige och utlandet. Med ett väl sammansatt team innehållande internationell expertis samt lokal förankring förväntas god arkitektur med en passion för höga byggnader. Arkitekten har respekt för avtrycket av en hög byggnad och närmar sig uppgiften genom ett tydlig redovisat angreppssätt kring utförandet av både den högre byggnaden samt närområdet.

Zaha Hadid Architects

Relevanta referensprojekt med nyskapande design och en internationell känsla. Genom forsk- ning och projekterfarenhet fokuserar arkitekten på hållbarhet samt nya koncept för design och konstruktion av höga hus. Teamet har även delvis valt att beskriva uppgiften utifrån ett slut- kundsperspektiv samt genomlysa den urbana strategin för att uppnå en så levande stadsdel som möjligt. Väl genomtänkt tävlings- och projekteringsorganisation.

 

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]