Wihlborgs tecknar avtal med Öresundskraft för att kompensera de egna koldioxidutsläppen. En satsning som gör det möjligt för dem att halvera sina klimatutsläpp till 2030.
Fastighetsbolaget Wihlborgs tar ett nytt steg i sin klimatstrategi. Bland svenska bolag är det en relativt ny, men växande trend att köpa så kallade negativa utsläppscertifikat. En metod som i praktiken innebär att bolagen kan kompensera sina koldioxidutsläpp genom att investera i projekt som tar bort koldioxid från atmosfären, snarare än att bara minska sina egna utsläpp.
I Wihlborgs fall har man valt att teckna ett tioårigt avtal med energibolaget Öresundskraft. Avtalet innebär att Wihlborgs årligen ska köpa 10 000 ton negativa utsläpp från bio-CCS, en teknik som kombinerar bioenergi och koldioxidinfångning för att skapa negativa utsläpp.
Enligt Wihlborgs betyder satsningen att de kommer kunna halvera sina utsläpp till 2030 och nå nettonoll koldioxidutsläpp i hela värdekedjan till 2045.
Elsa Hagdahl, hållbarhetschef på Wihlborgs, menar att bolagets högt uppsatta klimatmål kräver den här typen av balanseringsstrategi.
– Även om vi ständigt strävar efter att begränsa våra egna utsläpp till ett minimum har vi en lång omställningsperiod framför oss där vi kommer att behöva klimatbalansera för utsläpp i våra byggprojekt. Det vill vi göra på ett trovärdigt, greppbart och permanent sätt, vilket vi får med detta avtal, säger Elsa Hagdahl.
Ulrika Hallengren, vd på Wihlborgs, instämmer. Hon ser positivt på att satsningen sker lokalt i Öresundsregionen.
– Wihlborgs klimatbalanserar hellre där vi verkar, och nyttjar permanenta kolsänkor i vår närhet, än att investera i avlägsna projekt. Dessutom kommer vi kunna ta del av klimatneutral fjärrvärme för att värma upp våra fastigheter i Helsingborg, vilket också är positivt, säger hon.