[ Annons ]

Emma Wiesner, EU-parlamentariker, Centerpartiet. Foto: Centerpartiet
Publicerat 13 mars, 2023

Wiesner (C): ”De i störst behov av att energieffektivisera kan komma undan”

Omröstningen närmar sig. Centerpartiets EU-parlamentariker Emma Wiesner menar att bördan på dem som redan tar ett stort ansvar på energiområdet riskerar att bli stor medan andra slipper undan.

Om ITRE-utskottets, EU-parlamentets utskott för industrifrågor, forskning och energi, förslag står sig när det är dags för parlamentet att rösta återstår att se. Från flera håll görs nu ansträngningar att ändra definitioner på vissa delar av förslaget.

Som förslaget nu är utformat innebär det att en lika stor andel av fastighetsbeståndet i varje medlemsland ska energirenoveras. Detta även om energiprestandan på dessa fastigheter är högre än i andra länder.

[ Annons ]

Centerpartiets Emma Wiesner hör till de delegater som uttryckt stark kritik.

– Om ITRE:s förslag står sig i plenum ser jag inte att jag och Centerpartiet kan rösta för, säger Emma Wiesner.

Om ITRE:s förslag står sig i plenum ser jag inte att jag och Centerpartiet kan rösta för.

Hon pekar på en rad problem med hur ITRE utformat sitt förslag. Emma Wiesner pekar på att förslaget går långt utanför själva energiområdet i och med att det berör områden som inte har med energiprestanda att göra, som exempelvis parkering och inomhusmiljö. 

– Lagstiftningen har i slutändan landat helt fel. Den renoveringstakt som föreslås är betydligt ambitiösare än kommissionens ursprungsförslag, som redan var väldigt ambitiöst. För att blidka de parlamentariker som stretat emot har man i förhandlingarna dessutom gått med på omfattande undantag, för exempelvis historiska byggnader, religiösa byggnader, tillfälliga byggnader, industriområden, bostadshus som används mindre än fyra månader om året, med mera. Detta är helt fel väg att gå, säger Emma Wiesner.

Emma Wiesner, EU-parlamentariker, Centerpartiet. Foto: Centerpartiet

Centerpartiets EU-parlamentariker ser stora problem i att lagstiftningen, om den utformas i enlighet med ITRE:s förslag, ställer väldigt höga krav på de fastigheter som då inte kan nyttja undantagen.

– Detta samtidigt som vi ser att flera av de länder som är i störst behov av att energieffektivisera sitt bestånd kommer försöka komma undan sitt ansvar. Att ställa höga krav och samtidigt kasta ut undantag till höger och vänster bidrar till osäkerhet. Risken är att det främst är de länder som är progressiva som tar ansvar, medan länder som vill kan jobba med alla undantagen för att komma undan sitt ansvar, säger Emma Wiesner.

Risken är att det främst är de länder som är progressiva som tar ansvar.

Hon har redan tidigare pekat på vad hon menar är ett bättre alternativ än lagstadgad energirenovering. Emma Wiesner menar att fastigheter hade kunnat inkluderades i utsläppshandelssystemet betydligt tidigare än det nu beslutade 2027.

– På så sätt hade vi kunnat driva igenom renoveringstakten på ett kostnadseffektivt sätt. Fram till det att fastigheter är inkluderat i utsläppshandeln fyller EPBD en viktig funktion, där jag stödjer att vi ska ha en ambitiös renoveringstakt som ligger i linje med 1,5-gradersmålet.

Men Emma Wiesner menar att det nu aktuella förslaget dock är för långtgående när det gäller detaljregleringar.

– Jag ser heller inte att målsättningarna är genomförbara till följd av bland annat arbetskraftsbrist i sektorn, säger Emma Wiesner.

[Fler artiklar i temat]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]