White utformar Jönköpings nya kallbadhus

White arkitekter vann tävlingen om Jönköpings nya kallbadhus. En enhetlig jury ansåg bland annat att förslaget har ett ”bra och tydligt helhetstänk med en vacker och ändamålsenlig lösning av uppgiften.”

Annons:

Annons:


Enligt White arkitekter anpassar sig kallbadhusets gestaltning till dygnets variation i ljus och mörker, samt att rummen och platserna är noga placerade och utformade efter väderstreckens olika förutsättningar i ljus, temperatur, vyer och känsla för att på bästa sätt skapa en kontemplativ badupplevelse, året om.

– Det är sällan du som arkitekt får möjlighet att delta i en tävling likt denna, de är rätt sällsynta. Att då, när man lagt ned stor kraft, energi och tid på ett tävlingsförslag, få besked om att vårt bidrag faktiskt vann och därmed kommer att realiseras, det är en fantastisk känsla, säger Josef Wiberg, ansvarig arkitekt på White.

De tävlande byråerna uppmanades bland annat att ta hänsyn till att kallbadhuset skulle vara till för alla Jönköpingsbor.

– Vi funderade mycket på det. Genom att skapa sittplatser längs bryggans ena sida, vindskyddade utsiktsplatser, möjlighet till grill och lek i kallbadhusets direkta omgivning, är vår förhoppning att alla – oavsett om du önskar kallbada eller inte – kan njuta och ta del av såväl själva byggnaden som vattnet och platsens omgivningar.

I juryns motivering stod bland annat:

”Förslaget har ett bra och tydligt helhetstänk med en vacker och ändamålsenlig lösning av uppgiften. Analysen av platsen och byggnadens arkitektur hänger ihop hela vägen. Förslaget har ett hänsynsfullt och poetiskt sätt att jobba med ljus/skugga, material, siktlinjer och utsikt, olika rumsliga upplevelser och fasaduttryck.”

Annons: