[ Annons ]

I Oslo ska man nu påbörja det största stadsutvecklingsprojektet under 2000-talet. White vann uppdraget att utveckla promenaden.
Publicerat 26 april, 2013

White ska utveckla nio kilometer lång hamnpromenad

I Oslo ska man nu påbörja det största stadsutvecklingsprojektet under 2000-talet. White vann uppdraget att utveckla promenaden.

Oslo har under en längre tid jobbat strategiskt för att vända staden mer mot fjorden och öppna upp mot vattnet, bl a genom olika kulturinstitutioner som nya Operan. I en fortsatt plan för vad hamnpromenaden ska innehålla och utformas vill staden öppna upp platserna mot vattnet ännu mer. Tre arkitektteam fick gå vidare och presentera förslag och nu står det klart att White vunnit tillsammans med Rodeo arkitekter.

[ Annons ]

– Havnepromenaden blir ett av Skandinaviens viktigaste stadsrum och helt avgörande för hur Oslo kommer att upplevas för invånare, besökare och turister under lång tid framöver, säger Jenny Mäki, ansvarig för Whites kontor i Oslo.

– Att ta sig an hur den 9 km långa sträckan från Frognekilen i väst till Alnas utlöp i öst har varit en fantastisk utmaning, säger Niels de Bruin, ansvarig landskapsarkitekt.

Nu har arkitektkontoret tagit fram en långsiktig vision för hamnpromenaden.
– Vi vann på kombinationen av långsiktig vision och lättfotad flexibilitet. Detta är ett stort uppdrag och en kreativ utmaning, konstaterar Monica von Schmalensee, VD för White

Uvecklingsplanen sträcker sig till 2030 och nu går arbetet vidare med att ta fram en principplan.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]