Bild: White
Publicerat 3 juni, 2019

White ritar utsiktstorn i trä

Varberg får ett nytt utsiktstorn i trä. Det står klart sedan White vann tävlingen gällande före detta Lassabackadeponin invid Getteröns naturreservat i Varberg.

Det handlar om ett tolv meter högt torn som består av 140 träribbor som tillsammans formar en tredimensionell, stabil väv. Silhuetten påminner om ett timglas, vilket är tänkt att ge tornet en tydlig och igenkännbar karaktär.

[ Annons ]

I motiveringen står bland annat: ”Förslagets stora kvalitet är dess enkla och spännande form vilket ger utsiktstornet möjlighet att bli ett mycket tydligt landmärke. Formen stimulerar till funderingar – hur kan något rakt faktiskt upplevas som böjt?”

– Vi är givetvis jätteglada att Varberg ser att just vårt förslag har alla de kvaliteter som krävs för att vara den framtida symbol för Getteröns naturreservat, säger Ulla Antonsson, en av arkitekterna i tävlingsteamet från White.

White ligger även bakom Varbergs nya vattentorn Våga, som tillsammans med det nya utsiktstornet ska bli starka symboler för Varberg. Tornets tolv meter höga konstruktion kommer att synas i det flacka Halländska kustlandskapet samt från infarten till staden med bil och tåg norrifrån.

– Med tanke på de ekologiska utmaningar som vårt samhälle står inför, är vi extra stolta över att få bidra till utvecklingen där en av 1900-talets deponier omvandlas till en ekologiskt hållbar plats med ett byggnadsverk som sätter människan i direkt kontakt med naturen, fortsätter arkitekt Mattias Lind.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]