Bild: White
Publicerat 8 november, 2018

White ritar liggande vattentorn

Varberg ska få ett nytt vattentorn. Nu står det klart att det arkitektbyrån Whites och det vågade förslaget Våga som tar hem uppdraget.

När Varbergs kommun insåg att det gamla vattentornet inte längre räcker till utlyste man en tävling om ett nytt vattentorn. Men enligt anvisningarna skulle det inte bara rymma tiotusen kubikmeter vatten, utan även fungera som ett nytt landmärke för staden.

[ Annons ]

Detta är något som White lyckats med enligt Juryn som bland annat motiverar Whites vinst med att fastslå att ”den kreativa och djärva gestaltningen kommer att bidra till Varbergs vision som Västkustens kreativa mittpunkt”
– Vi är givetvis jätteglada att Varberg vågade Våga. Vi är stolta över att Varberg nu exponerar denna livsviktiga resurs på ett sätt som samtidigt blir en symbol för stadens nytänkande, säger Mattias Lind, ansvarig arkitekt för tävlingsteamet på White.

Våga är till skillnad från traditionella vattentorn liggande och utformat som våg där vattnet paketeras i ett långsträckt landmärke som kan ses från stora delar av Varbergs kommun. Juryn menar att White har lyckats skapa ”en unik symbol för Varberg där den långsträckta spänstiga formen visar på ett nytänkande, utan att göra avkall på en funktionell anläggning som är lätt att underhålla.”

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]